Járvány

2020.05.04. 15:05

Május végéig használhatók fel a megmaradt rezsiutalványok

Az utalványok beváltása a veszélyhelyzet miatt csak a postán lehetséges.

Budapest, 2019. szeptember 2. Egy XIII. kerületi nyugdíjas mutatja a borítékban érkezett, postástól átvett rezsi-utalványt 2019. szeptember 2-án. Az elmúlt években a nyugdíjasok Erzsébet-utalvány formájában kaptak pluszjuttatást, de mivel az Erzsébet-utalvány megszűnt, most 9 ezer forint értékű rezsiutalványt biztosít számukra a kormány. Nem névre szóló a nyugdíjasok rezsiutalványa, azzal hozzátartozóikat is segíthetik, a posta szeptember 30-ig kézbesíti ki, és 2020. március 31-ig használhatók fel gáz- és áramszámla fizetésére. MTI/Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Május végéig használhatók fel a megmaradt rezsiutalványok – közölte a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a rezsiutalványt a kormány tavaly ősszel a megbecsülése jeleként biztosította nagyjából 2,6 millió nyugdíjas részére.

A juttatás, annak kézbesítése és felhasználása sikeresnek tekinthető, hiszen a jogosultak 98 százaléka kézhez vette az utalványt. Az átvett utalványok 95 százalékát – több mint 21,5 milliárd forint értékben – pedig már fel is használták a gáz- és villanyszámlák kifizetésére.

Az átvett, de még fel nem használt utalványokat az érintettek május 31-ig válthatják be – a vészhelyzet miatt – csak a postákon – tette hozzá.

„Javasoljuk az idősebb, a járványban veszélyeztetett korosztálynak, hogy a rezsiutalványok felhasználását, postai beváltását bízzák a család fiatalabb tagjaira. Ha mégis saját maguk kénytelenek megtenni, akkor érdemes nyitáskor érkezni, a postákon ugyanis a nyitást követő első órában elsőbbséget biztosítanak az ügyintézésben” – írták.

A rezsiutalványok beváltására 2019 szeptemberétől volt lehetőség, a felhasználási határidőt a kormány meghosszabbította. Az utalványokat földgáz- és villamosenergia szolgáltatás kifizetéséhez lehet felhasználni.

A befizetésnél az utalványok összege nem haladhatja meg a csekken szereplő összeget, a különbséget csak készpénzzel lehet kiegészíteni.

A rezsiutalványokról érdeklődni továbbra is a 1818-as kormányzati ügyfélvonalon lehet.

Borítókép: Egy XIII. kerületi nyugdíjas mutatja a borítékban érkezett, postástól átvett rezsi-utalványt 2019. szeptember 2-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!