kárbejelentés

2020.05.14. 11:58

Több mint tizenötezer hektárnyi ültetvényt sújtott tavaszi fagykár

Bár a fagykár fajonként és országrészenként eltérő mértéket mutat, az április első napjaiban tapasztalt mínuszok gyakorlatilag már mindegyik gyümölcsfajnál jelentős virágkárokat eredményeztek.

Orosháza, 2012. április 11. Dimák János gazdálkodó cseresznyefáinak elfagyott virágait vizsgálja Orosháza határában lévő gyümölcsösében. A mínusz 5 Celsius-fokos hideg után megkezdődött a fagykárok felmérése. MTI Fotó: Rosta Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Több mint 15 ezer hektáron okozott károkat az ültetvényekben az egész országra kiterjedő tavaszi fagy. Az április 1. után bekövetkezett károk bejelentésére még május 15-ig van mód – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán a honlapján.

A Nébih által működtetett informatikai rendszerben rögzített adatok szerint május 8-ig 15 426 hektárnyi tavaszi fagykárral érintett területen tartottak szemlét a megyei kormányhivatalok ellenőrei. A már feldolgozott vizsgálati eredmények alapján 3161-ből 2675 parcella esetében tényleges fagykárt állapított meg hatóság. A földterületek 15-20 százalékánál nem tapasztaltak valós károsodást, ezeknél vagy egyáltalán nem történt káresemény, vagy gazos, nem művelt területre vonatkozott a valótlan kárbejelentés.

A március utolsó hetében és április első napjaiban az egész országra kiterjedő fagy elsősorban a kertészeti kultúrákban, különösen a gyümölcstermesztésben okozott traumát. Az első lehűlés leginkább a korai fajtákban, a kajszibarackban és őszibarackban idézett elő sérülést, a 2675 károsodott parcella mintegy fele (2300 hektár) kajszibarack ültetvény, ahol 70-100 százalékos virágkár tapasztalható.

Bár a fagykár fajonként és országrészenként eltérő mértéket mutat, az április első napjaiban tapasztalt mínuszok gyakorlatilag már mindegyik gyümölcsfajnál jelentős virágkárokat eredményeztek. Olyannyira, hogy a szakemberek a szemlézett területek mintegy 15 százalékánál 90-100 százalékos mértékű hozamcsökkenést állapítottak meg, vagyis ezeken a parcellákon az idén nem várható betakarítás.

Szintén jelentős, 50 százalék feletti a virágveszteség az őszibarack és a cseresznye növénykultúrákban, míg az alma-, körte- és meggyültetvényekben valamivel mérsékeltebb a kár. Az előzetes adatok alapján legkevésbé a szilvaültetvényeket érte trauma, bár a korai fajtáknál itt is nagyobb hozamkiesés várható. A májusi virágzású birsalmát és bodzát, úgy tűnik, megkímélték az éjszakai fagyok.

Jelenleg virág- és rügykárról van szó – hangsúlyozza közleményében a hivatal. Az idei gyümölcstermést még nagymértékben befolyásolni fogja a következő hetek időjárása. Országos viszonylatban egyes fajoknál, erős virágzás esetén, akár a virágok negyede-harmada is elegendő lehet a normál, esetleg közepes terméshozam eléréséhez, ugyanakkor a károsodást nem mutató virágok, virágkezdemények sérülhettek annyira, hogy nem termékenyülnek meg, nem kötődik meg a gyümölcs. Ezt figyelembe véve a várható termésre leghamarabb a virágzás után 4-6 héttel, május végén lehet tisztább prognózist adni.

A Nébih felhívta a termelők figyelmét arra, hogy amennyiben a mezőgazdasági káresemény április 1. után következett be, és a kárbejelentésben nyitva álló határidő (a káresemény bekövetkezésétől számított 15 nap) az egységes kérelem szankciómentes benyújtására nyitva álló időszakban telik le, akkor a kárbejelentés is az utóbbi határidejének utolsó napjáig, azaz 2020-ban május 15-ig tehető meg.

Borítókép: Dimák János gazdálkodó cseresznyefáinak elfagyott virágait vizsgálja Orosháza határában lévő gyümölcsösében 2012. április 11-én. A mínusz 5 Celsius-fokos hideg után megkezdődött a fagykárok felmérése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!