mezőgazdaság

2020.07.24. 13:12

Stratégiai ágazattá vált az agrárium

A koronavírus-járvány megmutatta, hogy a hazai mezőgazdaságnak és élelmiszeriparnak mekkora jelentősége van – jelentette ki Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program rendezvényén Szeged-Szőregen.

Az államtitkár beszédében emlékeztetett: az idei év számos próba elé állította az agráriumot, de az ágazat szereplőinek köszönhetően biztosítani tudják az ország megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszerrel történő ellátását.

A gazdák koronavírus-járvány alatt tanúsított kitartó munkájának köszönhetően egyre nagyobb társadalmi megbecsüléssel rendelkezik a magyar mezőgazdaság – tette hozzá a szaktárca közleménye szerint..

Farkas Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból 25 milliárd forintnyi többletforrást biztosít a mezőgazdasági termelők, termelői szervezetek és élelmiszeripari vállalkozások számára a járvány okozta gazdasági nehézségek kezelésére. Emellett az agrártárca meghirdetett egy mezőgazdasági beruházási pályázati csomagot 80 milliárd forint értékben. Az állattenyésztési ágazat 50 milliárd, míg a kertészeti ágazat 30 milliárd forintnyi forrásban részesülhet. A hazai mezőgazdaság versenyképességét ugyanis tovább kell növelni – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy a magyar agrárium 25 millió ember ellátására képes.

Hangsúlyozta: az agrárkormányzat minden támogatást megad az ágazat szereplőinek, fontos célkitűzése ugyanis, hogy a boltok polcain minél nagyobb arányban legyenek magyar termékek.

A Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem programot, a Kárpát-medence teljes magyar gazdatársadalmát bevonva, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szervezte meg. A gyűjtés célja, hogy különböző civil szervezeteken keresztül minél több rászoruló gyermek jusson olyan élelemhez, amelynek alapja a jó minőségű magyar liszt – ismerteti közleményében a tárca.

Ezek is érdekelhetik