Szabad az út a protekcionizmusnak

2020.07.09. 10:58

Varga Judit: piactorzító és a klímacélokat is sérti a fuvarozás uniós szabályozása

Az Európai Parlament szerdán elfogadta az európai fuvarozói ágazat hosszú távú szabályait meghatározó I. Mobilitási Csomagot, ezzel Varga Judit igazságügyi miniszter szerint szabad utat adott a protekcionizmusnak.

Varga Judit a közösségi oldalán közzétett reakciójában úgy vélekedett, az új szabályozás némely rendelkezései nemcsak a belső piaci alapszabadságokkal, de a klímasemlegesség célkitűzését rögzítő Európai Zöld Megállapodással is ellentétesek.

A magyar politikus kifejtette: a csomag aránytalan terheket ró a közúti közlekedési ágazatra, csökkenti az Európai Unió versenyképességét, és a közép-kelet-európai közúti áruszállítók helyett a harmadik országok árufuvarozóit hozza előnyős helyzetbe.

Az igazságügyi miniszter emlékeztetett, hogy a javaslatcsomagról súlyos politikai törésvonalakat eredményező tárgyalások zajlottak, amelyek során az EU-tagállamok egyharmada, köztük Magyarország és még az iparág képviselői is folyamatosan kifogásolták „a protekcionista célzatú, túlzott adminisztrációs terhekkel járó és teljesen alkalmazhatatlan” szabályok bevezetését.

Hozzátette, emiatt június végén kilenc uniós tagállam miniszterével együtt közös levélben fordult az európai parlamenti képviselőkhöz, hogy „a belső piac szellemiségével ellentétes” szabályozás kiiktatását kérje.

A miniszter végül megjegyezte, az Európai Parlament döntését követően többségi szavazással várhatóan az Európai Unió Tanácsa is zöld lámpát fog adni „a belső piacot torzító” új szabályoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!