egyszerűbb működés

2020.09.22. 11:31

Jövőre megváltozhat az őstermelők élete, megújul a szabályozás

A jelenlegi őstermelői és családi gazdasági rendszer elavult, fölösleges adminisztratív terheket okoz a termelőknek.

Hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet az őstermelők és a családi gazdaság működését érintő átfogó reformcsomag. Ha megszavazzák, 2021-től jelentősen csökkennek a kistermelők terhei.

Az új szabályozásra azért van szükség, mert a jelenlegi őstermelői és családi gazdasági rendszer elavult, fölösleges adminisztratív terheket okoz a termelőknek – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Az őstermelőket érintő legfontosabb változások:

 • Kibővül az őstermelők tevékenységi köre, összhangban a földforgalmi törvényben meghatározott kiegészítő tevékenységek körével. Ilyen egyebek mellett a mezőgazdasági bérmunka vagy a falusi- és agroturizmus.
 • Az őstermelő bevételében a kiegészítő tevékenységből származó bevétel is megjelenhet a teljes őstermelői bevétel legfeljebb 25 százalékáig.
 • Évi 600 ezer forintról az éves minimálbér felére nő a személyi jövedelemadó-mentesség.
 • Az őstermelők kétféle adózás közül választhatnak: a tételes költségelszámolás és az átalányadózás közül. A tételes költségelszámolás módja nem változna.
 • A jövőben az új átalányadózást 10 százalékos jövedelem és 90 százalékos költséghányaddal lehet alkalmazni.

  Jelentős kedvezmény, hogy a mezőgazdasági kistermelő bevételi értékhatára évi nyolcmillió forintról az éves minimálbér ötszörösére, megközelítőleg tízmillió forintra emelkedik a 2020-as minimálbér összegével számolva. Az átalányadózást az éves minimálbér tízszeresét el nem érő bevétellel rendelkező mezőgazdasági őstermelők választhatják, és az szja mellett szociális hozzájárulási adót sem kell fizetniük.

  A minimálbér alapul vétele azért is előnyös, mert az összeg éves emelkedésével folyamatosan nő a kedvezményes adózási értékhatár.

  A reformcsomag másik fontos eleme az őstermelők családi gazdasága mint új gazdálkodási forma. Jelenleg a magánszemélyek kétféle formában folytathatják közösen tevékenységüket: az egyik a közös őstermelői tevékenység, a másik pedig a családi gazdaság.

  A jelenlegi tevékenységi formák között jelentős az átfedés, ezért ezek összevonása, azaz az őstermelők családi gazdasága lenne az egyetlen választható gazdálkodási forma a közös tevékenységhez, ezzel elősegítve az egyszerűbb és átláthatóbb működést.

  A társasági formában működő gazdaságok számára új minősítési forma jönne létre, családi mezőgazdasági társaság elnevezéssel.

  A minősítést az a gazdasági társaság vagy szövetkezet kaphatja meg, amely kizárólag mező-, erdőgazdasági és kiegészítő tevékenységet folytat, illetve tagjai egymás közeli hozzátartozói.

  A tervezet alapján számos, egyebek mellett támogatásokkal és földbérlettel is kapcsolatos kötelezettség adómentes lenne.

  A társasági forma egyedi előnye, hogy a tagjai számára a termőföld-adásvételeknél és- haszonbérleteknél kedvező elővásárlási, illetve előhaszonbérleti lehetőséget nyújt.

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!