Ország-világ

2020.10.20. 07:52

Biztonságosabbá válik az online kártyás fizetés

Az erős ügyfél-hitelesítés a kártyabirtokosok adatainak védelmét szolgálja, és a visszaélések számának csökkentését célozza.

Forrás: Shutterstock

Bár több mint egy évük volt a magyarországi hitelintézeteknek arra, hogy a tavalyi határidő elhalasztását ­követően minden szükséges fejlesztést elvégezzenek az online kártyás fizetések esetén szükséges erős ügyfél-hitelesítés 2021. január 1-jei bevezetéséhez, sok esetben még most is a felkészülés jellemzi az érintetteket írja a Magyar Nemzet.

Az OTP Bank november 2-án már bevezeti az erős ügyfél-hitelesítést az internetes bankkártyás vásárlások jóváhagyására. Ezt követően azoknál az ügyfeleknél, akik már megadták azonosítás céljából mobiltelefonszámukat a banknak, előfordulhat, hogy több lépésben kell megerősíteniük, valóban ők az internetes vásárláshoz használt betéti vagy hitelkártya birtokosai – hívja fel a figyelmet a legnagyobb hazai hitelintézet. Egyszersmind arra is kéri ügyfeleit, hogy akik még nem adták meg érvényes mobiltelefonszámukat a banki azonosításhoz, tegyék meg azt időben.

Mint ismert, az erős ügyfél-hitelesítés a kártyabirtokosok adatainak védelmét szolgálja, és a visszaélések számának csökkentését célozza. Akiknek be van állítva az OTP Bank internetes biztonsági kód szolgáltatása, internetes betéti vagy hitelkártyás vásárláskor egy SMS-ben kapott kóddal hagyják jóvá a fizetést. Ám november 2-ától többlépcsős azonosítással találkozhatnak azok az ügyfelek is, akik az OTPdirekt internetes szolgáltatásba való belépéshez adták meg a mobiltelefonszámukat.

Az OTP mellett több hazai hitelintézet is mostanában tervezi tájékoztatni ügyfeleit a jövő év első napjától aktuális változásokról. Az azénpénzem.hu összeállításából kiderül, hogy az MKB ezen a héten indítja az erős ügyfél-hitelesítésről szóló értesítési kampányát, míg a Takarékbank erre a hónapra tervezi ugyanezt. A Budapest Banknál pedig már lezajlott a felugró értesítésen keresztüli jóváhagyás tesztelésében részt vevő ügyfelek tájékoztatása.

Az új szabályozás 2021. január 1-jétől az uniós tagállamokban, továbbá az Egyesült Királyságban, Norvégiában, Liechtensteinben és Izlandon üzemelő internetes oldalakon vonatkozik minden 30 euró feletti kártyás vásárlásra.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!