bíztató jel

2020.11.17. 07:41

Továbbra is élénk a vevői érdeklődés az ingatlanpiacon

Élénk vevői érdeklődéssel, de lassuló piaci mutatókkal indult az utolsó negyedév az ingatlanpiacon, októberben a Duna House az elmúlt öt év legerősebb vevői aktivitását tapasztalta, azonban a tizedik hónapra becsült 12 200 adásvétel valamivel, 4-7 százalékkal elmarad az elmúlt évek adataihoz képest.

Kaposvár, 2012. április 23. Panelépület a kaposvári Toldi utcában. A Renova Építõipari Kft. panelfelújítása az Év Homlokzata 2011 díjat nyerte el panel kategóriában. MTI Fotó: Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

A cég szerint az erősebb érdeklődés bíztató jel az ingatlanpiacon, hiszen ez a tendencia a következő 3-4 hónapban a tranzakciók számának emelkedésében is megmutatkozhat.

A társaság elemzése szerint a fővárosi ingatlanpiacon a legtöbben újra a XIII. kerületben keresik következő otthonukat, 100 fővárosi érdeklődőből több mint 17-en itt képzelik el jövőjüket. Angyalföld a budai kerületektől vette vissza vezető szerepét, az elmúlt időszakban a II. és XII. kerület voltak a legnépszerűbbek, a belvárosi kerületek a turizmus újbóli élénkülésére és a befektetői kedv erősödésére várnak, népszerűségük csökkent.

Az adatok szerint a vevői pozíciók tovább erősödtek, Budapesten már a Duna mindkét oldalán 10 százalék körüli árcsökkentést tudtak elérni a vásárlók az októberi tranzakciós adatok alapján. A belvárosban még ennél is magasabb, 18 százalékos különbség tapasztalható az első meghirdetett és a végső eladási ár között.

A tavaly ilyenkori 2-3 hónapos értékesítéshez képest idén októberben jelentősen nőtt az eladási idő. Az ország egész területén 100 nap fölé emelkedett a sikeres értékesítéshez szükséges átlagos idő.

A leggyorsabban továbbra is vidéki és pesti panellakásokat lehet eladni, míg a legtöbb idővel a pesti és főleg a belvárosi téglalakások tekintetében érdemes számolni.

Utóbbiaknál már 5 hónapnál is többet kell várni egy-egy vevő érkezésére átlagosan az adatok alapján.

A vevők többsége továbbra is a jó, illetve a nagyon jó állapotú ingatlanokat részesítette előnyben vásárlásnál, az arányuk 66 és 74 százalék közé esett idén októberben. Nyugat-Magyarországon nagyobb volt az érdeklődés a felújítandó és lakható ingatlanokra, mint az ország többi részén.

A befektetői érdeklődés továbbra is az idén tapasztalt alacsonyabb szinteken maradt, a legtöbb ingatlanvásárlónál a nagyobb lakásba, házba költözés lehetősége volt a fő motiváció.

A kormányzati bejelentések (például a családi otthonteremtési kedvezmény mellé járó áfa-visszaigénylés és az illetékmentesség) már középtávon pozitív hatással lesznek az ingatlan-, és hitelpiacra a Duna House szerint, igaz, a jövőre életbe lépő változások a vevők jó részét nem fogja kedvezőbb helyzetbe hozni, ezért nekik érdemes lenne még idén zárniuk az ingatlanvásárlást.

Közölték azt is, hogy az eddig becsült közel 110 ezer tranzakció 15 százalékkal kevesebb a tavalyi év első 10 hónapjához képest.

A jelzáloghiteleknél, a harmadik negyedéves visszazárás után, továbbra is kiegyensúlyozott képet mutat a piac. A Duna House Pénzügyek a piaci adatok alapján, a szeptemberi hónaphoz hasonlóan, októberre is 75 milliárd forint lakáscélú jelzáloghitel volument becsül.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!