piacfelügyeleti eljárás

2021.02.09. 13:28

9 millióra büntetek egy magánszemélyt tőzsdei manipuláció miatt

A jegybank 9 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre tiltott piaci manipuláció miatt, és feljelentést is tett az ügyészségen – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A közleményben kiemelték: az MNB hivatalból, a hozzá érkezett bejelentéseket is figyelembe véve járt el az ügyben. A magánszemély 13 kereskedési napon adott ki vevői megbízásokat, ugyanabban az időszakban – ismertette a jegybank.

A tőzsdei tranzakciókban szereplő részvénymennyiség túlnyomó többségét (átlagosan több mint 80 százalékát) a szankcionált kereskedőhöz köthető ügyletek jelentették

– tették hozzá, utalva arra, hogy a megbízások az átlagos napi forgalmat többszörösen meghaladták.

Az MNB szerint a tevékenység alkalmas volt arra, hogy hamis vagy félrevezető jelzéseket adjon a befektetőknek az adott pénzügyi eszköz keresleti-kínálati viszonyairól, likviditásáról, illetve árfolyamának alakulásáról. Az MNB tájékoztatása szerint a bírság megállapításánál

súlyosító körülménynek számított, hogy az adott értékpapír a prémium tőzsdei kategóriába tartozik,

illetve az ügyletek volumene jelentős. Ezzel szemben enyhítő körülménynek minősült, hogy a befektető együttműködő volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!