Versenyképesség

2021.02.15. 11:22

Ugrásra készen várják a cégek az EU-s pályázatokat

A magyar vállalkozások már nagyon várják, hogy az Európai Unió új hétéves költségvetési tervének első gazdasági jellegű pályázatai megjelenjenek – mondta a Magyar Nemzetnek Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója.

Hétfői cikkében a lap emlékeztetett arra, hogy a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetés és a felzárkóztatási alap összesen ötvenmilliárd euró (17 500 milliárd forint) támogatást nyújt Magyarországnak.

Essősy Zsombor kijelentette:

„A kormány a koronavírus-járvány okozta váratlan körülmények miatt célul tűzte ki, hogy hazánk képes legyen úgy beindítani és mozgatni gazdaságát, hogy minimalizálja az importot a saját termelési kapacitásának bővítésével, és növelje Magyarország nemzetközi szintű versenyképességét”.

Jelezte: ezt az újonnan szerveződő gazdasági struktúrát támogatja majd a kormány a Brüsszeltől lehívható és a hazai költségvetésből rendelkezésre álló forrásokkal.

Az uniós tagországok már év elején hozzáférhetnek az uniós támogatáshoz, amellyel a gazdaságukat fellendítő pályázatok elérhetővé válnak.

A kormány társadalmi egyeztetés formájában igyekszik felmérni a támogatásra igényt tartó vállalkozások észrevételeit, amelyeket az érdeklődők a Pályázat.gov.hu oldalon jelezhetnek.

Essősy Zsombor szerint bár az elmúlt időszakban megsokszorozódtak a kapacitásbővítést és technológiai fejlődést célzó beruházások, ez a tendencia a pályázatok megjelenésével tovább erősödhet. A MAPI vezérigazgatója hozzátette, hogy a mihamarabbi, még március havi kiírás kedvező lenne, hiszen további hasonló mértékű fejlesztés mellett újra lökést lehet adni a foglalkoztatásnak. Olyannyira, hogy a nyári időszakban szerinte akár újra szembesülni kellene a munkaerőhiánnyal. A gazdaságban viszont az eddiginél is több munkavállalót foglalkoztatva tovább erősödhetnek a munkaalapú társadalom kialakításában elért eredmények. Essősy Zsombor szerint a pénz hatékony felhasználásával bővülhet a nemzetközi szinten is versenyképes hazai cégek köre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!