A Föld napja

2021.04.22. 17:30

Helyettes államtitkár: az Agrárminisztérium kiemelt feladata a környezeti nevelés

Az iskolakert-fejlesztési kezdeményezésnek már három üteme volt, hamarosan kiírják a negyediket.

Az Agrárminisztérium (AM) kiemelt feladata a környezeti nevelés, a tárca számos programja segíti a környezettudatos gondolkodásmód kialakulását, a szemléletformálást és a fenntartható életmód alapelveinek megtanulását – mondta az AM környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára Kaposváron csütörtökön.

László Tibor Zoltán a somogyi megyeszékhely Festetics Karolina Központi Óvodájában egy komposztáló átadásakor újságíróknak példaként a vízfolyásokban található makroszkópikus élőlényeket a gyerekeknek bemutató Bisel-programot, az országos iskolakert-fejlesztési és a legkisebbek környezet iránti érzékenységet növelő zöld óvoda programot említette.

Az iskolakert-fejlesztési kezdeményezésnek már három üteme volt, hamarosan kiírják a negyediket, a zöld óvoda programnak immár 1036 tagja, köztük több mint 200 örökös tagja van – jelezte.

A helyettes államtitkár közölte, csütörtökön, a Föld napja alkalmából két új, a beporzók védelméről szóló meseíró- és egy fotópályázatot hirdettek meg.

László Tibor Zoltán a Festetics Karolina Központi Óvodát méltatva azt mondta, a környezetvédő tevékenységet végző intézmény a környezettudatos nevelési szemléletével és szépen művelt óvodakertjével is bizonyítja: a jelen kihívásainak éppúgy meg tud felelni, mint az alapításkori céljának.

A komposztáló segítségével megtaníthatók az óvodások arra, hogyan kerülhetnek vissza a természet körforgásán keresztül a talajba azok a növényi maradékok, amelyek egy érési folyamat után kielégítik a talaj tápanyagszükségletét – fogalmazott.

Hangsúlyozta: az óvoda alkalmas hely arra, hogy bemutassa az „élelmiszermaradékok áramlását a komposztálón át az óvodakertbe, ahonnan ismét élet fakad majd zöldségek, gyümölcsök formájában”.

Szabóné Rácz Mária, az intézmény óvódapedagógusa elmondta, az óvodakert kialakítására, a komposztáló beszerzésére egy nyertes pályázatnak köszönhetően nyílt lehetőség, s egy kertészet eszközökkel támogatta a kertpedagógiai nevelést.

Pásztor Patrik, a komposztálót beüzemelő Humusz Maximusz Kulturális Hulladékhasznosító Környezetvédelmi Egyesület elnöke arról beszélt, hogy az iskolakert-fejlesztési programhoz csatlakozva tavaly szeptember óta 110 iskolába és első óvodaként a kaposvári Festetics óvodába juttattak el komposztáló berendezést.

„A cél az, hogy minden magyarországi oktatási, nevelési intézményben legyen komposztáló, ahol azt igénylik” – fogalmazott.

Kovács Katalin, a kaposvári önkormányzat környezetfejlesztési igazgatója arról beszélt, hogy a városban már nemcsak a polgármesteri hivatal, hanem önállóan a helyi intézményektől is indulnak környezetvédelmi kezdeményezések.

Kitért rá, a Föld napja alkalmából egy másik kaposvári óvodában rovarhotelt adtak át a biodiverzitás jegyében.

Az igazgató elmondta, hogy a városban teljes körű a hulladékgazdálkodási rendszer. Ennek része, hogy háztartásokban is vannak komposztládák, így azt, amit a gyerekek a témáról az óvodában tanulnak, azt otthon is gyakorolhatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!