Költségvetés

2021.04.06. 11:06

Kovács Árpád: az elmúlt tíz év munkájának köszönhetően ütésálló a magyar gazdaság

Az elmúlt tíz év munkájának köszönhetően a járvány miatti válság ellenére a magyar gazdaság ütésálló képessége jó, a fundamentumok – államháztartás, infláció, növekedés, kereskedelmi egyenleg és kamatlábak – stabilak maradtak – mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke felszólal a Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. június 10-én.

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Megjegyezte: az államháztartás GDP-arányos hiánya fokozatosan fog visszatérni a 3 százalék alatti szintre, idén még 7,5 százalék körül lehet.

Az államadósság 2021-ben csökkenésnek indulhat, de még négy-öt évnek el kell telnie a 2019. év végi állapot eléréséhez – tette hozzá.

Kovács Árpád hangsúlyozta, hogy az előrejelzései saját véleményen alapulnak, a KT április közepén tárgyalja majd a tavalyi és az idei költségvetés pályáját. Nem zárta ki, hogy gyorsabban növekedik idén a gazdaság, de elmondása szerint 3,5 százalékos emelkedéssel is „boldog lenne”.

A KT elnöke arról is beszélt, hogy a 2010 előtti eladósodás nagymértékben különbözik a mostanitól; akkor a „permanens túlköltekezés” okozta a GDP-arányos mutató elszaladását, most viszont a védekezés költségei emelték meg a rátát. Az emberi életek mentése a papíron jól mutató számoknál sokkal fontosabb – húzta alá, utalva arra, hogy a gazdaság tartalékait vissza kell építeni.

Borítókép: Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke felszólal a Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. június 10-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!