lehetőségek

2021.05.20. 18:45

AM: erősödnek az agrárkapcsolatok Kazahsztánnal

Hatalmas potenciál rejlik a világszínvonalú magyar vetőmagágazat és a kazahsztáni óriási termőterületek összefogásában.

Nagy István agrárminiszter csütörtökön Kazahsztánba látogatott, ahol Omarov Szaparkhan kazah agrárminiszterrel a kétoldalú partnerség és együttműködés kölcsönös fejlesztésének további irányáról tárgyaltak – közölte az Agrárminisztérium (AM).

Kazahsztán a közép-ázsiai régió egyik legfontosabb állama, amely nagy lehetőségeket tartogat a magyar mezőgazdaság számára is.

Hatalmas potenciál rejlik a világszínvonalú magyar vetőmagágazat és a kazahsztáni óriási termőterületek összefogásában, különösen a kukorica területén – hangsúlyozta a közlemény szerint Nagy István.

Az AM tájékoztatása szerint a felek új üzleti lehetőségeket fedeztek fel, amelyek tovább mélyíthetik a kapcsolatokat a magyar cégek számára a jelentős fejlesztések előtt álló kazah baromfi- és juhszektorban is.

A digitalizáció és az innováció átformáló ereje jelentős hatást gyakorol majd az agrárium területére is, ahol az okos technológiák alkalmazása a termelékenység és feldolgozott termékek kereskedelmének növeléséhez vezethet. Ebben magyar érdek a jó gyakorlatok megosztása és a növekedésben rejlő lehetőségek kihasználása, valamint a magyar és kazah integrált egyetemi-kutatási rendszerek közötti együttműködés bővítése – írták.

A találkozó során a két miniszter aláírta a „Szándéknyilatkozat Magyarország Agrárminisztériuma és a Kazah Köztársaság Mezőgazdasági Minisztériuma között a mezőgazdaság területén történő együttműködésről” című dokumentumot, amellyel világos irányt adtak a jövőbeli partnerség számára – tájékoztatott az AM.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!