Ország-világ

2021.08.30. 14:24

Megszületett a megállapodás a Gazprommal az újabb hosszú távú gázvásárlásról (videó)

Megállapodás született az Oroszországtól való újabb hosszú távú gázvásárlási megállapodás minden részletéről – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután hétfőn Szentpéterváron megbeszélést folytatott Alekszej Millerrel, a Gazprom igazgatótanácsának elnökével.

– Minden kérdésben megállapodtunk, arra kezet fogtunk, így már csak a megállapodás szövegezése van hátra. Erre szeptemberben sor kerül, és szeptember végéig a hosszú távú gázvásárlási szerződésünk aláírásra kerül – mondta Szijjártó.

Ennek a szerződésnek az alapján indul majd meg a gázszállítás október elsejétől Magyarország irányába.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a megállapodás tíz plusz öt évre, azaz tizenöt évre szól, azonban tíz év után van opció a vásárolt mennyiség módosítására, adott esetben csökkentésére.

A szerződés évi 4,5 milliárd köbméter gáz megvásárlására vonatkozik, ezt a mennyiséget a Gazprom két útvonalon szállítja Magyarországra: 3,5 milliárd köbmétert déli irányból, az október 1-jétől üzembe álló szerb-magyar interkonnektoron keresztül, illetve 1 milliárd köbmétert Ausztria felől. A miniszter közölte, hogy

sikerült megállapodni az árban: ez jóval kedvezőbb, mint amit a most lejáró, 1995-ben megkötött szerződés alapján fizetett a magyar fél.

– Ez lehetővé teszi a rezsicsökkentés vívmányainak fenntartását, vagyis azt, hogy továbbra is a magyar fogyasztók fizessék az egyik legalacsonyabb rezsiszámlát egész Európában – mondta a tárcavezető.

– Mindez azt jelenti, hogy teljesítettük, amit ígértünk. Azt teljesítettük, hogy Magyarország gázellátása továbbra is hosszú távon kiszámítható és biztonságos maradjon – nyilatkozott Szijjártó Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!