megújuló rendszer

2021.09.01. 12:20

Indul a munkahelyi képzéseket támogató 70 milliárd forintos program

Első körben 15 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a vállalkozások október 1-jétől.

Indul a munkahelyi képzéseket támogató 70 milliárd forintos kormányzati program, első körben 15 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a vállalkozások október 1-jétől – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

György László ismertette: az ötvennél kevesebb főt foglalkoztató hazai mikro- és kisvállalkozásoknál dolgozók vállalati képzéséhez 70 százalékos támogatást nyújtanak, valamint a kieső munkaidőre jutó munkabér 70 százalékát is átvállalja a program. A közepes méretű vállalkozások esetében a támogatás 60, a nagyvállalatoknál 50 százalékos.

Az államtitkár kiemelte, hogy nem ingyenpénzt kapnak a résztvevők, a munkavállalóknak tanulniuk kell, a munkáltatóknak pedig legalább egy évig tovább kell foglalkoztatniuk a vállalati képzési program résztvevőit és a bérüket is a minimálbér növekedésének ütemét meghaladóan kell emelni.

A hazai felnőttképzési rendszer megújítása is segít abban, hogy idén a magyar gazdaság növekedése meghaladja az 5,5 százalékot, valamint a magyar munkavállalóknak tartósan legyen munkája – hangsúlyozta György László.

Az államtitkár elmondta, hogy a felnőttképzési programban egy munkavállalóra évi félmillió forint támogatás is juthat.

A programot a korábbiaknál nagyobb rugalmassággal szervezik, a vállalati igényeknek megfelelően a képzések lehetnek vállalati belső képzések, de külső képző intézményeket is igénybe lehet venni – jelezte. Hozzátette, a képzések hatékonyságát mérik majd.

György László felhívta a figyelmet arra, hogy a felnőttképzés átalakításának egyik legfontosabb eleme a pályakövetési rendszer bevezetése. Mint mondta, ebből egyebek mellett tájékozódni lehet arról, hogy milyen szakmákra van igény a munkaerőpiacon, és keresni lehet különböző képzések között.

A sajtótájékoztatón Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta: mára rekordokat ért el a hazai foglalkoztatás, de a koronavírus-járvány megmutatta, hogy a váratlan helyzetekre is fel kell készíteni a munkavállalókat.

A munkaadóknak és a munkavállalóknak is biztonságot nyújt, ha a munkavállalók több ismerettel rendelkeznek, így jobban tudnak alkalmazkodni a változásokhoz – fejtette ki az államtitkár. Kiemelte emellett: a vállalati képzési program elindításának másik fontos oka, hogy a gazdasági növekedéshez erősíteni kell a munka hatékonyságát.

A program részleteiről szólva Bodó Sándor elmondta, hogy négy területen indulnak képzések, szakmai ismeretek megszerzése mellett támogatják a kommunikációs, az információs-technológiai, valamint az alapvető nyelvi képzéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!