a szennyezés ellen

2021.09.26. 13:00

Közlekedési környezetvédelmi akció indul

Huszonötödik alkalommal ellenőrzik közúti mérésekkel a gépkocsik környezetvédelmi állapotát hétfőtől péntekig Budapesten és három vidéki nagyvárosban – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vasárnap

Budapest, 2020. szeptember 21. A Közlekedési Hatóság ellenõre egy autó károsanyag-kibocsátását ellenõrzi az idei közúti közlekedési környezetvédelmi akción Budapest határában 2020. szeptember 21-én. Az ezen a napon kezdõdött és péntekig, szeptember 25-ig tartó akcióban a közlekedési felügyeletek Budapesten, Debrecenben, Gyõrben és Szegeden 600-700 méréssel vizsgálják meg a jármûvek környezetvédelmi állapotát. A rossz beállítású, erõsen szennyezõ gépkocsikon a szükséges javításokat két hónapon belül el kell végezni, majd mûszaki-környezetvédelmi vizsgán kell részt venniük. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Azt írták:

az akcióban a járművek esetleges problémáira hívják fel a figyelmet, az erősen szennyező autókat időszakos vizsgálatra rendelhetik be.

A közúti közlekedés zöldítése a forgalomban lévő kocsik műszaki állapotának javításával, rendszeres karbantartásukkal is elősegíthető.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával, a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. szervezésében megvalósuló akció negyedszázados múltra tekint vissza. A hagyományos őszi ellenőrzéssorozatban a hazai gépkocsiállomány átlagos környezetvédelmi állapotát mérik fel, a változását vizsgálják és értékelik – ismertették.

Idén is öt napon keresztül végeznek várhatóan 6-700 közúti mérést Budapesten, Debrecenben, Győrben és Szegeden.

A területileg illetékes Közlekedési Felügyeletek munkatársai minden nap másutt, a fővárosban 15, a vidéki megyeszékhelyeken öt-öt helyszínen dolgoznak majd.

Emlékeztettek arra, hogy az akció hosszabb távú tapasztalatai kedvezőek:

míg a kilencvenes évek végén csak minden második gépkocsi volt megfelelő, az elmúlt évtizedre már tízből kilenc autó állapotát találták előírásszerűnek.

Az utóbbi években ezzel szemben – tették hozzá – stagnálás, kismértékű romlás figyelhető meg a környezetet, a levegő minőségét kímélő járművek arányában.

Hangsúlyozták: az akcióban kiszűrt, kirívóan rossz állapotú, erősen szennyező gépkocsival közlekedőknek két hónapon belül időszakos műszaki-környezetvédelmi vizsgálaton kell megjelenniük járműveikkel.

A közlekedés és benne túlnyomórészt a közúti forgalom a magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás ötödéért felel – közölték, kiemelve: a magyar kormány 2050-re klímasemlegessé kívánja tenni Magyarországot, és ehhez a klíma- és természetvédelmi akciótervben is több intézkedéssel ösztönzi az ágazat zöldítését. Példaként említették, hogy

a zöld busz program támogatásával országszerte legalább 1100 elektromos busz áll forgalomba 2025-ig.

A tisztább közlekedésért a gépkocsik műszaki állapotának javításával is tehetünk, megfelelő karbantartással, korszerűsítéssel egy-egy autó szennyezése 40-60 százalékkal csökkenthető – hangoztatta közleményében az ITM.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!