környezetvédelem

2021.11.15. 11:20

Áder János környezetbarát autómosási technológiáról beszélgetett podcastjában

Kaczur Áron, a CleanGo Services Kft. alapító ügyvezetője a műsorban elmondta, nanotechnológia segítségével az eddig az autómosásra elhasznált 120-130 liter víz kiváltható néhány deciliterrel.

Budapest, 2021. november 8. Áder János köztársasági elnök beszédet mond a november 29. és december 5. között megrendezendõ Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó alkalmából kiadott bélyeg ünnepélyes forgalomba bocsátásán a Sándor-palotában 2021. november 8-án. A 20 ezer példányban kibocsátott, 500 forintos névértékû bélyeget Demján Szilárd grafikus tervezte. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Környezetbarát autómosási technológiát alkalmazó vállalkozás vezetőjével beszélgetett Áder János köztársasági elnök a Kék bolygó podcast hétfői adásában.

Kaczur Áron ismertetése szerint egy biológiailag lebomló koncentrátumról van szó, amelyet 4-5 deciliter vízzel vegyítve egy nagyon szennyezett autó is tisztára mosható.

Kitért arra: hét-nyolc másodpercenként 69 ezer liter ivóvíz tisztaságú vizet használnak gépkocsimosásra a világon, a felhasznált víz és a benne lévő veszélyes vegyszerek pedig – a víztisztítás ellenére is – visszakerülnek a természetbe. A vállalkozást arra építette, hogyan lehet úgy autót mosni, hogy annak ökológiai lábnyomát minimálisra csökkentsék.

Ez a technológia mindenben jobb, mint az eddigi megoldások, mert fenntartható, kényelmesebb és gyorsabb is

- emelte ki a vállalkozó.

A szer hatásmechanizmusáról az ügyvezető azt mondta, a felületre permetezve a tisztítószer egyfajta filmréteget képez a fényezésen, a nanorészecskék „bekebelezik” a piszkot, amely egy mikroszálas ronggyal letörölhető a felületről.

A startup fejlődésére vonatkozó kérdésre Kaczur Áron elmondta, szeretnének külföldön is terjeszkedni, illetve elképzeléseik között szerepel egy olyan magyar cég, amely először a régióba, majd egész Európába exportálná a technológiát. Ehhez befektetőkkel tárgyalnak.

Borítókép: Áder János köztársasági elnök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!