Mérföldkő

2021.11.22. 14:02

Magyarország legnagyobb gyógyszerfejlesztési szerződését kötötte meg a Motorpharma magyar startup

Ezzel a szerződéssel az MPH-220 izomrelaxáns gyógyszerjelölt fejlesztése Európában elsőként csatlakozott egy teljesen új klinikai fejlesztési trendhez.

A Motorpharma Kft. Magyarország legnagyobb, nagyjából százmillió dolláros gyógyszerfejlesztési szerződését kötötte az Aditum Bio amerikai tőketársasággal a krónikus izomgörcsök kezelésére szolgáló, MPH-220 gyógyszerjelölt projektre – közölte a Motorpharma az MTI-vel.

Ezzel a szerződéssel az MPH-220 izomrelaxáns gyógyszerjelölt fejlesztése Európában elsőként csatlakozott egy teljesen új klinikai fejlesztési trendhez.

A világon több mint 60 millió ember életét lehetetleníti el a stroke, agyi- és gerincsérülések, szklerózis multiplex, cerebrális parézis és egyéb idegrendszeri sérülések után kialakuló krónikus izomgörcsök (izomspaszticitás). A betegek száma Magyarországon meghaladja a százezret.

A jelenleg használatban lévő gyógyszerek csupán a betegek harmadánál hatékonyak, és mivel az idegrendszert befolyásolva fejtik ki a hatásukat, súlyos mellékhatásokat is okozhatnak. „Az MPH-220 gyógyszerjelölt közvetlenül az izomösszehúzódásért felelős izomfehérje működését célozza, ezzel 100 százalékos hatékonyságot és mellékhatás nélküli kezelést jelenthet a betegek számára” – mondta a közlemény szerint Gyimesi Máté, a Motorpharma tudományos igazgatója.

Felidézik: a Motorpharma Kft. idén nyáron kizárólagos hasznosítási szerződést kötött az MPH-220 gyógyszerjelöltet is védő szabadalom tulajdonosaival, a Printnet Kft.-vel és az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel, hogy a Motorpharma és az Aditum Bio között megállapodás létrejöhessen. Eszerint átadták fejlesztési és hasznosítási jogaikat a Motorpharma részére.

E szabadalom egy részét most a Motorpharma további licensziába adta az újonnan létrehozott közös cégnek, a Motric Bio-nak. A Motric Bio felé irányuló hasznosítási szerződés jelenértéke 100 millió dolláros nagyságrendű, amellyel a jelenlegi adatok alapján Magyarország legjelentősebb partneri, gyógyszerfejlesztési szerződése. A szerződés alapján a gyógyszerjelöltet a Motric Bio fejleszti tovább egészen a piaci bevezetéséig.

A Motorpharma Kft.-t Málnási Csizmadia András, az ELTE professzora alapította 10 évvel ezelőtt. A cég több mint 30 országba, illetve a világ 20 legjobb egyeteméből 10-nek értékesít kutatási célra használandó innovatív molekulákat. A Motorpharma a jelenlegi néhány fős céget 30-40 körüli létszámra bővíti a közeljövőben- közölték.

Az Aditum Bio kockázati tőke társaságot a Novartis gyógyszeripari óriás korábbi vezérigazgatója és fejlesztési elnöke, Joe Jimenez és Mark Fishman alapították. A Motric Bio fejlesztési mérföldkövek eléréséhez kötött részletekben licensz díjat, majd a gyógyszer piacra kerülése után royalty-t (jogdíjakat) fizet a Motorpharma részére.

Továbbá, ami az MPH-220 gyógyszerjelölt szempontjából a legfontosabb, hogy a Motric Bio az úgynevezett klinikai fázis II. végéig teljes mértékben finanszírozza a fejlesztést. Ezzel a vállalással kiegészülve a tulajdonrész, a licenszdíj és a royalty együttes jelenértéke a publikus adatok alapján Magyarország legértékesebb gyógyszerfejlesztési szerződésévé teszi a megállapodást.

A befektetési konstrukció első európai résztvevőjeként a Motorpharma jelentős versenyelőnyre tehet szert. Hosszútávú cél, hogy további gyógyszerjelölteket juttassanak klinikai fázisokba a Motric Bio-hoz hasonló projektcégek által, míg a fejlesztések korai fázisait Magyarországon, a Motorpharma hatáskörében végzik, ahol az erre alkalmas csapatot nemzetközi szakértőkkel bővítik – mondta Rauscher Anna, a Motorpharma ügyvezető igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában