Évértékelés

2021.12.14. 12:24

Parragh László: a kormány megtette, amit lehetett a koronavírus-járvány okozta válságból való kilábaláshoz

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból való kilábalás érdekében a kormány megtette azt, amit lehetett - értékelt Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Világgazdaságnak adott interjújában.

Parragh László a lap keddi számában megjelent cikkben, arra a kérdésre válaszolva, hogyan értékteli gazdaságpolitikai szempontból a kilábalást segítő eddigi intézkedéseket, úgy fogalmazott: 

"Amit lehetett, azt a kormány megtette, a pénzügypolitika és a költségvetési politika stabilitást, válságállóságot kölcsönzött ebben a turbulens időszakban a magyar gazdaságnak, közben ráadásul a befektetésorientáltságot is sikerült erősíteni, miután a külföldi működőtőke-befektetések bevonzásában emeltük a csapásszámot."

   

Az utóbbi jórészt a proaktív külgazdasági tárca érdeme - tette hozzá.

   

Ezzel szemben Parragh László szerint a Magyar Nemzeti Bank jóval hatékonyabb eszközökkel is előrukkolhatott volna. A fékeket behúzva a forintot például meg lehetett volna fogni a 360-as szinten, ami után egy jól időzített kötvénykibocsátás érdemben javíthatta volna az ország pozícióit - mondta.

   

Szerinte az inflációval hasonló a helyzet, már az októberi pénzromlás 6,5 százalékos mértéke is messzire vezetett, amire jött a novemberi 7,4 százalékos adat. "Már jóval korábban be lehetett volna avatkozni" - fogalmazott Parragh László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában