Új munkahelyek

2021.12.14. 18:12

Szijjártó Péter: 32 milliárdból épít új öntödét a Hydro Székesfehérváron (videó)

Az új öntöde révén a cég teljes mértékben feldolgozza majd a működése során létrejövő hulladékot, vagyis környezetvédelmi szempontból is kiemelten fontos lépés az új üzem, amely a körforgásossá váló gazdaság mintapéldája lesz.

A Hydro Extrusion Hungary Kft. 32 milliárd forintból épít új öntödét Székesfehérváron, amelyhez a kormány 2,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter kedden.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a magyar gazdaság hosszú távú növekedési pályája fenntartásában hatalmas szerepe van annak, hogy rendre tető alá tudnak hozni megállapodásokat a külföldi tulajdonú, Magyarországon működő multinacionális nagyvállalatokkal. Ilyen hazánkhoz lojális külföldi nagyvállalat a Hydro is, amely Székesfehérváron 90 ezer tonnás öntödét épít, beruházásával pedig hetven új munkahelyet hoz létre - tette hozzá.

 

A miniszter elmondta, hogy az új öntöde révén a cég teljes mértékben feldolgozza majd a működése során létrejövő hulladékot, vagyis környezetvédelmi szempontból is kiemelten fontos lépés az új üzem, amely a körforgásossá váló gazdaság mintapéldája lesz.

 

Szijjártó Péter szerint nem volt törvényszerű, hogy a magyar gazdaság egy éven belül - nyár közepére - visszanyerje a járvány okozta válság előtti formáját, hiszen 2008 után hosszú évekre volt szükség ehhez. Úgy vélte, a sikeres oltási program mellett ebben a gazdaságvédelmi program is segített, amelyben a kormány nem adta fel korábbi stratégiáját, ami segélyek osztogatása helyett a beruházások támogatásában öltött testet, mivel ez segített a munkahelyek megvédésében és újak teremtésében is.

 

A tárcavezető kiemelte: az elmúlt évek azt is bebizonyították, miszerint az alacsony adók segítik a gazdaság jó működését, segítik a beruházásokat, a munkahelyteremtést és a fizetések emelkedését. Éppen ezért a kormány januártól újabb négy százalékkal csökkenti a munkáltatók adóterheit, még versenyképesebbé téve az országot, így jövő évtől a bruttó fizetést terhelő munkáltatói adók 13 százalékra csökkennek, miközben 2006-ban ez még 28,5 százalék volt.

Vargha Tamás (Fidesz) Székesfehérvár országgyűlési képviselője azt mondta, hogy ez a beruházás a Hydro és a város számára is különleges előnyöket kínál. "Ennél szebb karácsonyi ajándékot nem kaphatnánk" - fogalmazott.

 

Frank Iepema, a Hydro Extrusion Hungary Kft. ügyvezető igazgatója közölte, hogy az új öntödében mind a gyártásközi, mind a felhasználás utáni hulladékot fel fogják használni, ráadásul a legmodernebb ötvözetekkel gyártanak majd elektromos autókhoz alumínium alkatrészeket, akkumulátor tartókat. Megjegyezte: ahhoz, hogy továbbra is a cégcsoport legjobb sajtolóüzeme maradhassanak, elengedhetetlen volt egy saját öntöde megvalósítása.

 

A Hydro tevékenységi körébe tartozik az alumíniumformák préselése, bevonása, festése és feldolgozása, valamint pénzügyi és informatikai szolgáltatások nyújtása a Hydro Csoport európai tagjainak, a csoport egyik globális üzleti szolgáltató egységeként.

 

A nyilvános cégadatok szerint a mintegy másfélezer dolgozót foglalkoztató Hydro Extrusion Hungary Kft. tavalyi árbevétele 274,5 millió euro (100,7 milliárd forint), adózott eredménye 2,6 millió euró (954 millió forint) volt. 2019-ben a cég árbevétele 323,5 millió eurot (118,7 milliárd forint), adózott eredménye 1,7 millió eurót (624 millió forint) tett ki. 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Hydro Extrusion Hungary Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a cég székesfehérvári üzemében 2021. december 14-én. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában