Fiatalítás

2022.01.09. 17:28

A Volánbusz flottája 543 járművel bővülhet

Január első napjaiban megjelentek a közbeszerzési pályázatok, amelyek keretében 543 járművet vásárolna a Volánbusz Zrt., az első autóbuszok már az év végén forgalomba állhatnak - közölte a közlekedési társaság csütörtökön.

A közlemény szerint a legnagyobb tételt a kéttengelyes, alacsony belépésű autóbuszok jelentik, ebből 360 beszerzését tervezi a Volánbusz. A kéttengelyes autóbuszok normál padlós változatából 59-et, a háromtengelyes, csuklós járművekből 124-et venne a vállalat.

Alapvető elvárás, hogy mindegyik jármű környezetvédelmi szempontból a legkorszerűbb, Euro 6-os előírásoknak megfelelő dízelmotorral, korszerű elektronikus utastájékoztatási eszközökkel és kamerarendszerrel, valamint utastéri klímaberendezéssel legyen felszerelve, fűtőberendezése pedig előre programozható vezérléssel, a motortól függetlenül is működtethető legyen.

A közbeszerzési eljárásokban fontos kitételként szerepel, hogy a járművek jelentős többségének kerekesszékkel való közlekedésre is alkalmasnak kell lennie. Előírás, hogy ennek megfelelően legyen kialakítva a fedélzet, illetve a rámpa.

A tenderek beadási határideje 2022. január 31-e.

A Volánbusz közölte: a 2018-tól indított és tavaly lezárt beszerzések keretében több mint 1700 jármű érkezik a társasághoz. Idén még gyorsabb fokozatra kapcsol a jármű-modernizáció, 

a tervek szerint egy év alatt ezernél is több további új jármű fiatalíthatja majd a Volánbusz flottáját. 

Ennek eredményeként 2022 végéig megújulhat a teljes autóbusz-állomány 40 százaléka, a flotta országos átlagéletkora pedig 8,03 évre csökkenhet.

 

Borítókép: Utasok várakoznak egy járatra a Volánbusz által üzemeltetett Újpest-Városkapu autóbusz-állomás, egy budapesti helyközi autóbusz-állomás peronján, az Újpesti vasúti híd közelében (MTVA/Bizományosi: Róka László)

 

Címkék#volánbusz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában