A fertőzés eredetét még vizsgálják

2022.02.11. 13:18

Gümőkórral fertőzött szarvasmarhatelepet számoltak fel Bács-Kiskun megyében

Gümőkórral fertőzött szarvasmarhatelepet számoltak fel Bács-Kiskun megyében; a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) jelenleg a fertőződés eredetét vizsgálja – közölte honlapján a hatóság.

Közleményük szerint egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei telepre szállított, majd karanténba helyezett állatok  vizsgálatakor több szarvasmarhánál is bebizonyosodott, hogy gümőkórral fertőzöttek.     

A Nébih laboratóriumi vizsgálatai a származási telepen, a Bács-Kiskun megyei gazdaságban is megerősítették a betegség jelenlétét, ezért felszámolták az állományt.    

Jelenleg a gümőkór-fertőződés eredetét vizsgálják a szakemberek, amelynek kulcsa lehet a baktériumtörzsek genetikai beazonosítása és összehasonlítása más, korábban izolált törzsekkel.     

A Nébih hangsúlyozza, hogy  

az Európai Unióban egységes vágóhídi, hatósági állatorvos felügyeleti rendszernek köszönhetően fertőzött állat húsa közfogyasztásra nem kerülhetett.     

A hatóság honlapján közölt információk szerint Magyarországon minden szarvasmarhánál évente kötelezően végeznek intradermális gümőkórvizsgálatot. Emellett a Nébih laboratóriuma házi, vadon élő és fogságban tartott emlősállatból származó mintákat is vizsgál a gümőkór kórokozójának kimutatására.     

A közleményben megjegyzik: a fertőződés – bizonyos esetszám felett – veszélyeztetheti Magyarország élő szarvasmarha exportjának állategészségügyi megítélését és az ország hivatalos szarvasmarhagümőkór-mentességét, ezért minden kitörés gyors intézkedést és alapos vizsgálatot igényel.     

Az ország 2021-ben megőrizte a gümőkórtól hivatalosan mentes minősítését, mivel a fertőzött telepek száma a jogszabály által megengedett érték alatt maradt – olvasható a közleményben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában