Fejlődés

2022.02.15. 19:40

Nagy István: az agrárfinanszírozás nélkülözhetetlen eszköze a hitelgarancia

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar finanszírozásához nélkülözhetetlen eszköz a hitelgarancia – mondta keddi sajtótájékoztatóján Budapesten az agrárminiszter.

Nagy István szerint a magyar agrárium a korszerűsítés időszakába lépett, ezért különösen fontosnak nevezte mind a finanszírozási feltételek javítását, mind a beruházási hajlandóság ösztönzését. Hitelezési szempontból – mint mondta – a mezőgazdaság és az élelmiszeripar különleges terület, hiszen a tőkeigényük rendkívül nagy, beruházásaik pedig olykor csak évek múlva, illetve bizonyos időszakokhoz kötötten térülnek meg.

A tárcavezető az agrárhitelezés sikerének tekinti, hogy az élelmiszergazdaság hitelállománya 2021 végére meghaladta az 1500 milliárd forintot, ami 4 év alatt másfélszeres emelkedést jelent. Eközben kétszer annyi, csaknem 500 milliárd forint hitelállományt támogat az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA), amelynek kezességvállalását az Agrárminisztérium költségvetési forrásból támogatja – tette hozzá.

Nagy István szerint a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlődése 2010 óta látványos, és a következő évek még fontosabbnak ígérkeznek, hiszen 2023-tól további 2850 milliárd forint áll rendelkezésre vidékfejlesztési forrásként. A Megújuló vidék, megújuló agrárium program teljes korszerűsítésre törekszik, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszertermelés nemzetközi mércével is versenyképes legyen, Magyarország pedig ellenállóbbá váljon a külső gazdasági hatásokkal, az energia és az alapanyagok drágulásával szemben, kevésbé viseljék meg a globális járványhullámok, az időjárási szélsőségek – hangsúlyozta a miniszter.

Az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója szintén az agrárhitelezés fenntartását emelte ki a sajtótájékoztatón. Herczegh András szerint a hitelgarancia egyrészt a bankoknak is kedvez, hiszen több hitel kihelyezését teszi lehetővé. A legfontosabb ugyanakkor, hogy a termelők közül sokan csak a hitelkockázat mérséklésével gondolkodhatnak beruházásokban, hitelgarancia nélkül kevésbé, vagy egyáltalán nem lennének hitelképesek.

Az AVHGA az utóbbi években 25-30 ezer őstermelő és családi gazdálkodó hitelezését tette lehetővé, majdnem 90 százalékuk mikro vállalkozás volt. Az AVHGA hitelgaranciája országszerte csaknem 2900 településre jutott el – tette hozzá.

Az alapítvány honlapján olvasható tájékoztató szerint a kezességvállalásuk azon vállalkozások finanszírozásához járul hozzá, amelyek nem rendelkeznek elegendő fedezettel, így hitelezésük, támogatásuk kockázatos lenne. Az AVHGA feladata a készfizető kezesség olyan mikro, kis- és középvállalkozók számára, amelyek mezőgazdasági területen működnek, tevékenységük a vidékhez kapcsolódik – írták.

Borítókép: Nagy István agrárminiszter az agrárvállalkozások finanszírozásáról tartott sajtótájékoztatón az Agrárminisztériumban 2022. február 15-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában