Saját áramtermelés

2022.03.28. 15:19

Minden jogosult kap támogatást lakossági napelempályázatára

A pályázat nem csak energetikai szempontból fontos, de rezsicsökkentési eszköznek is tekinthető.

Mindenkinek jut támogatás a lakossági napelempályázat keretéből, aki megfelel a jogosultsági feltételeknek – jelentette be Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az ITM körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára hétfőn.

A kiírást példátlan érdeklődés kísérte, több mint 40 ezer kérelem érkezett. A pályázati folyamat a hiánypótlásoknál tart, de akiknél erre nincs szükség, akár már meg is kaphatták a jogosultságról szóló értesítést. Az elbírálások végeztével kiderül, mennyi marad a 203 milliárd forintos keretösszegből, és annak a maradékára is lehet majd jelentkezni.

Az államtitkár szerint a kiírás nem csak energetikai szempontból fontos, de rezsicsökkentési eszköznek is tekinthető, hiszen a háztartások a saját áramtermelésükkel csökkenthetik a kiadásaikat.

A napelemek az ellátás biztonságához szintén hozzájárulnak, ezért épp olyan fontosak, mint a paksi erőmű vagy az orosz gázimport, amelynek megszüntetésével a négyszeresére emelkednének az energiaárak. A kormány ezért a baloldallal szemben azt az álláspontot képviseli a nemzetközi fórumokon, hogy a Moszkva elleni szankciókat nem szabad kiterjeszteni a gázvásárlásra, a háború árát nem a magyar embereknek kell megfizetniük

– fogalmazott.

A tavaly decemberben megnyílt lakossági napelemes pályázat Magyarország eddigi legnagyobb klímavédelmi kiírása. A támogatási keretből tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítésére 2,9 millió forintot, fűtéskorszerűsítéssel, villamosenergia-tárolóval, ablakcserével kombinált napelemes rendszer létesítésére 11,3 millió forintot lehetett igényelni.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Címkék#napelem

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában