Könnyítés

2022.06.26. 11:34

Júliustól sem kell fuvarozási engedélyt kérni az ukrán teherautókra

Az ukrán fél kölcsönösségi alapon a magyar fuvarozók számára is fuvarozási engedély használata nélkül teszi lehetővé a tranzit és kétoldalú műveletek végrehajtását.

Júliustól sem kell fuvarozási engedély az ukrán teherautókra – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel vasárnap.

Felidézték, Magyarország áprilisban vezetett be átmeneti könnyítést a háborús helyzet miatt, az ukrajnai áruellátás biztosítása érdekében. Az ukrán közúti fuvarozók mentesülnek a fuvarozási engedély használatának kötelezettsége alól, ha Ukrajnába tartanak, vagy onnan érkeznek Magyarországra. Ez a lehetőség a korábbi döntések alapján június végéig lenne érvényben, ám az ideiglenes intézkedést ismét meghosszabbítják – írták.

A háború miatt más országok fuvarozói jellemzően elkerülik Ukrajnát. Így szinte kizárólag ukrán teherautók juttathatják el a szomszédos országba a létfontosságú élelmiszereket, gyógyszereket is. Az ukrán fuvarozók azonban adminisztratív kötelezettségeiket csak rendkívüli nehézségek árán, sok esetben egyáltalán nem képesek teljesíteni.

A TIM közlése szerint a teherforgalom és az áruellátás biztosítása érdekében az ukrán vállalkozások fuvarozási engedély nélkül hajthatják végre a Magyarország és Ukrajna területét érintő kétoldalú és tranzit fuvarozási műveleteiket. A mentességet ezúttal az Európai Unió és Ukrajna között előkészületben lévő közúti árufuvarozási megállapodás megkötéséig hosszabbítják meg, amely hatályban maradásáig rendezi majd a kétoldalú és a tranzit fuvarozások ügyét. Az engedélymentes közlekedésnek köszönhetően az ukrán közúti szállítmányok előzetes regisztrációját sem kell elvégezni a BiReg elektronikus rendszerben.

Az ukrán fél kölcsönösségi alapon a magyar fuvarozók számára is fuvarozási engedély használata nélkül teszi lehetővé a tranzit és kétoldalú műveletek végrehajtását. Az Ukrajna területét nem érintő, Magyarországon áthaladó tranzit és a harmadik országos fuvarozás változatlanul engedélyköteles – közölte a TIM.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában