Költségvetés

2022.06.09. 08:08

Van fedezet a nyugdíjprémiumra

Továbbra is fontos a nyugdíjak értékállóságának megőrzése, a rendszer hosszú távú fenntarthatóságának biztosítása, valamint a nők kiemelten megbecsült szerepének elismerése – olvasható a jövő évi költségvetés törvényjavaslatában. A számokból kiderül, hogy 2011 és 2023 között a nyugdíjak 67,6 százalékkal nőnek, vásárlóerejük pedig a 13. havi ellátás visszaépítésével csaknem húsz százalékkal javul.

A jövő évi költségvetés sem tér el attól a politikától, amelyet az Orbán-kormány 2010 óta képvisel. Az ország 2023-as pénzügyi mozgásteréről szóló törvényjavaslat ezúttal sem tartalmaz lakossági megszorításokat – írja a Magyar Nemzet

Fennmaradnak a családtámogatási programok, melyek mellett az idősebb korosztályról sem feledkezik meg az állam. Ez utóbbival kapcsolatban a dokumentum rögzíti: továbbra is fontos a nyugdíjak értékállóságának a megőrzése, a rendszer hosszú távú fenntarthatóságának biztosítása, valamint a nők kiemelten megbecsült szerepének elismerése.

Ismert, az Orbán-kormány úgy döntött, hogy a 2009-ben megszüntetett 13. havi nyugdíj visszaépítését felgyorsítja és már 2022-ben biztosította a jogosultaknak a teljes havi juttatást. A 2023-as büdzsében is lesz erre forrás, mégpedig 371,8 milliárd forintnyi. Emellett a következő évben is fennmarad a nyugdíjprémium intézménye, amely lehetőséget ad arra, hogy az idősek is részesüljenek a gazdasági növekedés eredményeiből. 

A kormány – 4,1 százalékos GDP-bővüléssel számolva – 24,9 milliárd forintot helyezett céltartalékba a nyugdíjprémium kifizetésére.

A költségvetési tervezetből az is kiderül, hogy a kormány változatlanul biztosítja a negyven év jogosultsági idővel rendelkező nőknek a korhatár alatti nyugellátás igénybevételének lehetőségét és annak fedezetét. A központi büdzsé 2023-ban erre 372,4 milliárd forintot biztosít.

A törvényjavaslatban az is olvasható, hogy – a költségvetésben tervezett 5,2 százalékos emelést is figyelembe véve – 2011 és 2023 között a nyugdíjak 67,6 százalékkal nőnek, vásárlóerejük pedig a 13. havi ellátás visszaépítésével majdnem húsz százalékkal javul. Magasabb infláció esetén természetesen a következő évben is lehetőség lesz az eredetileg tervezettnél nagyobb emelésre. Így van ez most is, 

júliustól a kormány további 3,9 százalékkal emeli a nyugdíjakat és érkezik a korrekció is fél évre visszamenőleg.

Varga Mihály pénzügyminiszter sem rejtette véka alá, hogy a büdzsé tervezését külső körülmények nehezítették. Az Ukrajnában dúló háború, a világszerte elszaladt energia- és nyersanyagárak a gazdaság teljesítményére is hatnak. Nyugdíjprémium akkor jár az érintetteknek, ha a növekedés meghaladja a 3,5 százalékot. Tavaly a bruttó hazai termék 7,1 százalékkal, rekordmértékben nőtt. Ez tette lehetővé, hogy a nyugdíjasok fejenként nyolcvanezer forintnyi prémiumhoz jussanak. A kormány a következő évre négy százalék feletti bővüléssel számol.

A költségvetési törvényjavaslat szerint a növekedés több pilléren nyugszik. A rekordmagas foglalkoztatás mellett a jelentős reálbér-növekedés is támogatja a gazdasági teljesítményt. Az elkövetkező években is meghatározók lesznek a termelőkapacitásokat bővítő beruházások, valamint a hatékonyságot javító technológiai fejlesztések, amelyeknek kitüntetett szerepük van hazánk növekedési képességének megerősítésében.

A kiemelkedően magas, 27 százalékot meghaladó beruházási ráta tovább emelkedhet, köszönhetően a hazai gazdaság tőkevonzó képességének, a vonzó vállalati környezetnek, valamint a versenyképes adórendszernek. Az orosz–ukrán háború kedvezőtlen nemzetközi hatásai ellenére a belső keresleti tételek (fogyasztás és beruházás) is pozitívan járulnak hozzá a gazdasági növekedéshez – áll a 2023-as költségvetés benyújtott javaslatában.

Borítókép: A jövő évi büdzsé is békés időskort ígér a magyaroknak / Magyar Nemzet / Bach Máté

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában