Győr és Kecskemét a legdrágább

2022.06.26. 09:00

Vidéken a fővárosinál is nagyobb mértékben emelkedtek az albérletárak idén

Budapesten átlagosan 7,5 százalékkal nőttek az albérletárak idén az év első öt hónapjában az előző év azonos időszakához képest, miközben ugyanebben az időszakban a nagyobb vidéki városokban az emelkedés üteme 8,5 százalék volt - közölte az Otthon Centrum.

A közleményben Soóki-Tóth Gábor, az ingatlanközvetítő hálózat elemzési vezetője kifejtette: a fővárosban a téglalakások átlagos havi bérleti díja 7,5 százalékos emelkedés után 182 ezer forintra nőtt idén. A legnagyobb vidéki városokban 111 ezer forintos átlagáron lehetett lakást bérelni, ami ugyan a budapesti ár alatt maradt, de az év első öt hónapjában mért 8,5 százalékos emelkedés egy százalékponttal már meghaladta a budapesti értéket.

Az idei bérbeadások alapján a főváros VI. kerülete a legdrágább az országban, itt átlagosan 230 ezer forintos havi díjjal kell számolnia a bérlőnek, ezt követi  az I. kerület 223 ezer forinttal, a II. kerület 220 ezer és az V. kerület 218 ezer forinttal.

A kerületek többségében nőttek a bérleti díjak, jellemzően 5-20 százalékkal, azonban a III., XIII. és XIV. kerületekben 5 százalékos csökkenést tapasztalt az Otthon Centrum. A főváros legtöbb kerületében átlagosan 160-200 ezer forint között ingadozik a havi díj, de a külső kerületekben ennél kedvezőbb áron is lehetett bérelni.

Az egyszobás lakásokért Budapest belvárosában átlagosan 130 ezer forintot, Budán 123 ezer, a külső kerületekben 110 ezer forintot kérnek. A kétszobás lakások  bérleti díja a belvárosban átlagosan 185 ezer, Budán 168 ezer, míg a külső pesti kerületekben 143 ezer forint.

A vidéki megyei jogú városok közül Győr és Kecskemét a legdrágább, átlagosan 125 ezer forint a havi bérleti díj. A többi nagyvárosban - 100 ezernél több lakosú - kicsivel 100 ezer forint felett alakulnak az árak. Az egyszobásokért 75 ezer, a kétszobásokért 100 ezer, háromszobásokért átlagosan 168 ezer forintot kértek a bérbeadók havonta.

A panellakásokat hagyományosan olcsóbban lehet bérelni és minél nagyobb lakásról van szó, annál kedvezőbb az ár a téglalakásokhoz képest - írták a közleményben.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában