Növekedés

2022.09.01. 14:00

A szolgáltató szektor húzta 6 százalék feletti magasságokba a magyar GDP-t

A Központi Statisztikai Hivatal ma közölte a részletes GDP-adatokat. A kereskedelem, a szállítás, raktározás és a szálláshely-szolgáltatás lódult meg leginkább az idei év második negyedében.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Természetesen az elemzőket is meglepő GDP-bővülésben jelentősebb szerepet képviseltek a beruházások, amelyek új rekordértéket is döntöttek – írja a VG.

Az aszály betett a mezőgazdaságnak

A termelési oldalról nézve segített a növekedésben az ipar teljesítménye, amely 3,9 százalékkal bővült, ezen belül is jól húzott a feldolgozóipar, amely 4,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A feldolgozóipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártása, illetve az élelmiszeripar növekedése járult hozzá az ipar bővüléséhez. Az építőipar hozzáadott értéke 0,4 százalékkal nőtt, a mezőgazdaságé a súlyos aszály következtében 35,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. A növekedést 1,1 százalékponttal fékezte a mezőgazdaság teljesítményének csökkenése – derül ki  a Központi Statisztikai Hivatal friss kimutatásából. 

Beindult a turizmus

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 10,5 százalékkal lett nagyobb. A legerőteljesebb növekedés a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás (46,2%), a szállítás, raktározás (20,9%), valamint a művészet, szórakoztatás, szabadidő, egyéb szolgáltatás (20,8%) nemzetgazdasági ágban történt. A szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység, illetve az információ, kommunikáció hozzáadott értéke egyaránt 13,4 százalékkal nőtt. A kereskedelem hozzáadott értéke 9,1 százalékkal emelkedett. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 6,4 százalékkal bővült. A közigazgatás hozzáadott értéke 0,5, a humánegészségügyi, szociális ellátásé 13,6 százalékkal növekedett. Az oktatás teljesítménye 5,4 százalékkal emelkedett.

A bruttó hazai termék (GDP) változása Magyarországon, 2010-2022. I. félév
Forrás: MTI

Hatott az infláció, többet költöttünk

A háztartások tényleges fogyasztása 9,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakihoz képest. A tényleges fogyasztás összetevői között legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 10,1 százalékkal nőtt. A háztartások Magyarország területén realizálódó (hazai) fogyasztási kiadása 11,4 százalékkal nagyobb lett az egy évvel korábbinál. A hazai fogyasztási kiadások volumene a tartósság szerinti csoportok mindegyikében növekedett, a szolgáltatásoké 15,6, a féltartós termékeké 13,7, a tartósaké 11,6, a nem tartósaké 6,7 százalékkal. A fogyasztási és a felhalmozási folyamatok révén a belföldi felhasználás a II. negyedévben összességében 6,2 százalékkal bővült.

Csökkent az építőipar teljesítménye

Az idei év második negyedévében az előző negyedévhez képest, szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján a gazdaság teljesítménye 1 százalékkal növekedett. A termelési oldalon a szolgáltatások hozzáadott értéke 2,4, az iparé 1 százalékkal nőtt, a mezőgazdaságé 33,6, az építőiparé 2,8 százalékkal csökkent. A felhasználási oldalon a végső fogyasztás összetevői közül a háztartások fogyasztási kiadásának volumene 1,8, a kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatásoké 1,1, a közösségi fogyasztásé 0,3%-kal emelkedett. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 0,2%-kal nőtt. A külkereskedelemben az export volumene 1,5, az importé 0,5%-kal bővült – derül ki  a Központi Statisztikai Hivatal friss kimutatásából. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában