Gázolajat vásárol az állam

2022.10.13. 13:40

A kormány célja a megfizethető üzemanyag folyamatos biztosítása

Még ebben az évben sor kerülhet a stratégiai olajkészletek visszatöltésére – közölte Steiner Attila.

MTI

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A kormány kiemelt célja, hogy a lakosság és a gazdaság számára folyamatosan biztosított legyen a megfizethető üzemanyag. A nyáron felszabadított stratégiai tartalékok jelentős hányadának visszatöltése még az idén megvalósulhat, ennek első részleteként csaknem 50 millió liter gázolaj megvásárlásáról született döntés – jelentette be csütörtöki közleményében Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára.

Emlékeztetett, hogy a kormány a hazai üzemanyagellátás biztosítása érdekében augusztusban 184 millió liter dízelolajat szabadított fel az ország stratégiai tartalékaiból. A felszabadított készlet a stratégiai gázolajkészlet 38 százaléka, a gázolaj előállítására alkalmas kőolaj- és dízelkészletnek pedig együttesen a 24 százaléka.

A hatályos szabályozás értelmében a készlet visszapótlásáról 2023. április 1-ig kell gondoskodni, ezért a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) pályázatot hirdetett, így még az idei évben megvalósulhat 47,8 millió liter gázolaj beszerzése. A felszabadított készlet fennmaradó részének visszatöltésére további pályázatok keretében kerül majd sor.

STEINER Attila
Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára
Fotós: Komka Péter / Forrás: MTI

A magyar benzinkutakon folyamatosan biztosított az ellátás, a hazai üzemanyag-termelés és a készletek elegendőek arra, hogy kiszolgálják a lakosság igényeit. A tavaly novemberben bevezetett benzinárstopnak köszönhetően a magyar emberek a legalacsonyabb árat fizetik az üzemanyagért egész Európában – tette hozzá a TIM közleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában