Pozitív adatok

2023.01.08. 14:09

A szakértő szerint hosszabb távon nem sérül a foglalkoztatás trendje

Az unió legjobbjai között vagyunk mind a foglalkoztatás, mind a munkanélküliség területén – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő.

Dolgozó a hazai tulajdonú Radius Signage Kft. jászapáti üzemében a cég elkészült beruházása átadásának napján, 2022. március 22-én

Forrás: MTI

Fotó: Mészáros János

Tavaly június óta több mint 4,7 millióan dolgoznak hazánkban, a 20–64 évesek foglalkoztatási rátája csúcsot döntve minden bizonnyal 80 százalék felett lesz éves átlagban is, így az unió legjobbjai között vagyunk mind a foglalkoztatás, mind a munkanélküliség területén – mondta a Magyar Nemzetnek Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő a KSH pénteken nyilvánosságra hozott munkaerőpiaci adataival kapcsolatban, amelyek egyértelmű javulást mutattak. Tavaly szeptember–november hónapokban 4 millió 713 ezer fő dolgozott hazánkban, 26 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában. Közülük ráadásul 4 millió 546 ezren az elsődleges munkaerőpiacon. A közfoglalkoztatottak mindössze hetvenezren voltak, ami 16 500-zal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Külföldön 97 ezer honfitársunk dolgozott, ami 16 ezerrel több ugyan az előző éves azonos időszakinál, de még így is jóval alacsonyabb a pandémiát megelőző 120 ezer főnél.

Magyarországon az egyik legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta

Tavaly nemcsak a foglalkoztatottak létszáma, de a foglalkoztatási ráta is megdöntött minden korábbi csúcsot. A 20–64 éves korcsoport harmadik negyedéves foglalkoztatási rátája 80,5 százalékot ért el, s ez a negyedik negyedév első két hónapjában sem csökkent. Szalai Piroska kiemelte,

ezzel az adatunkkal jóval az átlag felett, az unió országai között a 7. helyen állunk Svédországot, Hollandiát, Csehországot, Észtországot, Németországot és Máltát követve. Az unió átlaga ebben a negyedévben érte el először a 75 százalékos értéket.

Iskolai végzettség tekintetében is előkelő helyen állunk

A foglalkoztatás bővülése most is az aktivitás növekedésének köszönhető. Ebben kulcstényező az, hogy folyamatosan javul az 55 év felettiek foglalkoztatása, mivel már azok a korcsoportok kerülnek az 55–64 évesek közé, akiknek sokkal nagyobb arányban van legalább középfokú vagy felsőfokú végzettsége, mint a korábbiaknak volt. A munkaerőpiacon a legalább érettségivel rendelkezők aránya hazánkban az egyik legnagyobb az unió országai között.

A magyar munkaerőpiac stabil. A háború és a szankciók által gerjesztett infláció növekedése sem okozott még kimutatható negatív hatást. A belső strukturális átalakulások 2020 óta felgyorsultak, és jelenleg is zajlanak, de az egyes területeken érzékelhető létszámcsökkentést kompenzálják más területek – hangsúlyozta Szalai Piroska.

A teljes cikket itt olvashatja el

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában