Importtilalom

2023.05.23. 12:05

Brüsszelben tüntettek a gazdák az ukrán gabona miatt

A kelet-európai uniós tagállamok gazdái az ukrán gabona importtilalmának meghosszabbítását kérik az Európai Bizottságtól. Hazánkat két szervezet is képviselte.

MW

Hat ország gazdái, köztük magyar termelők tüntetnek Brüsszelben az uniós gabona importtilalmának meghosszabbításáért 2023. május 23-án

Forrás: Dursun Aydemir

Fotó: Anadolu Agency/AFP

Brüsszelben vonultak utcára az európai gazdák az ukrán gabonaimport miatt, a gazdaszervezetek szerint ugyanis az Európai Unió eddig meghozott intézkedései, a június 5-ig szóló importtilalom csupán a probléma felszíni kezelését jelentik. 

A Magyar Nemzet úgy tudja, a tiltakozó akció 11 órakor vette kezdetét Brüsszelben, a magyar delegáció képviselői ezt követően juttatják majd el levelüket az Európai Bizottságnak. 

A magyar gazdákkal nem fizettethetik meg az Ukrajnának adott segítség árát

Nem fizettethetik meg a magyar gazdákkal az Ukrajnának nyújtott segítség árát, az, hogy Ukrajna jelenleg nem tudja biztonságosan exportálni agrártermékeit, nem jelentheti azt, hogy a magyar gazdák fizetik meg a megtámadott országnak nyújtott segítség árát, mivel nem tudják eladni saját terményeiket

 - jelentette ki az MTI szerint Győri Enikő európai parlamenti (EP-) képviselő a tüntetésen, amelyen hat uniós tagország, a Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Bulgária és Románia gazdái vettek részt.

Farmers stage demonstration against EU and Ukrainian grain
A magyar, lengyel szlovák, cseh, bolgár és román gazdák együtt tüntettek az érdekeikért 
Fotó: Anadolu Agency/AFP / Forrás: Dursun Aydemir

Győri Enikő magyar újságíróknak nyilatkozva emlékeztetett, az Európai Bizottsággal megállapodás született az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek uniós behozatalára vonatkozóan. A megállapodáshoz viszont az kellett, hogy az érintett országok összefogjanak, a brüsszeli testületi ígéretek betartatásához pedig az, hogy az érintett országok gazdái hallassák a hangjukat.

Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában azt mondta: elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság olyan rosszul előkészített, átgondolatlan intézkedéseket erőltet rá a tagállamokra, amelyekkel súlyos károkat okoznak a közép-európai gazdáknak.

Az Agrárminisztérium is a tüntető gazdák mellett áll 

"A térség gazdái összefogtak, és azt kérik Brüsszeltől, hogy ismerje el a probléma súlyosságát, és hallja meg az ő hangjukat is, Brüsszelnek lépnie kell a magyar és más európai gazdák védelmében" - mondta Nagy István agrárminiszter a közlemény szerint.

A tárcavezető kiemelte, a magyar kormány és az Agrárminisztérium számára a magyar gazdák védelme elsődleges, mindig az ő érdekeiket tartják szem előtt - írták. A miniszter hozzátette, 

a gazdák azt szeretnék elérni, hogy legalább ez év végéig érvényben maradjon az importtilalom, ugyanis a helyzet június 5-ig nem fog megoldódni, az érintett országokban a gabonatárolókat továbbra is leginkább a tavalyi ukrán gabonaszállítmányok foglalják el.

Nagy István emlékeztetett: az érintett országok számára megfelelő uniós intézkedések kellenek az ukrán import okozta, korábban nem látott mértékű regionális gabonapiaci nehézségek megfelelő kezelésére. "Jelenleg várjuk az arra vonatkozó bizottsági javaslatot, amely a jelenleg érvényben lévő uniós szabályozás június 5-e utáni fenntartására irányul" - fűzte hozzá.

Május végén dönt az ukrán gabona tilalmának meghosszabbításáról a Bizottság

A Bizottság május végén döntést majd arról, hogy június 5-én túl is fennmaradhat-e az érintett kelet-európai államokba irányuló ukrán gabonaimport tilalma – emlékeztet a Magyar Nemzet cikke. A termelők azt szeretnék, ha meghosszabbítanák a tilalmat,  hazánkat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) 28 fős delegációja képviseli. 

A NAK álláspontja egyértelmű: legalább ez év végig érvényben kell maradnia az importtilalomnak. Hiszen az érintett országokban a gabonatároló-kapacitások leszűkültek, továbbra is jellemzően a tavalyi ukrán gabonaszállítmányok foglalják el. 

Az idei betakarítások hamarosan kezdetüket veszik mind idehaza, mind Ukrajnában, ezért éppen a legkritikusabb időszakban árasztaná el ismételten az ukrán gabona az országot, így a korábbról bennrekedt készletek kiárusítására és az új hazai betakarítás tárolására nem hagyna lehetőséget. 

Szijjártó Péter: az ukrán gabona nem maradhat Közép-Európában és nem teheti tönkre az itteni gazdákat

A magyar külügyminiszter a közösségi oldalán úgy fogalmazott, Magyarország is komoly beruházásokat hajtott végre annak érdekében, hogy segítse az ukrán gabona exportját a Közel-Kelet és Afrika irányába. Ugyanakkor azt is világossá kell tenni, hogy az ukrán gabona nem maradhat Közép-Európában és nem teheti tönkre az itteni gazdákat - hangsúlyozta.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában