uniós hatáskör

2018.06.19. 09:41

A NAK kiáll a fordított áfa lehetősége mellett

A fordított adózás azt jelenti, hogy az adót a termék vásárlója fizeti meg az állam részére, azaz a számlát az általános forgalmi adó felszámítása nélkül állítják ki és az adót majd a vevőnek kell befizetnie az adóhatóságnak.

Mindent meg kell tenni azért, hogy a fordított áfa lehetősége megmaradjon az Európai Unión belül – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kedden reggel az M1 aktuális csatornán.

Az elnök elmondta, a gabonákra és egyes olajnövényekre alkalmazott, 2018. december 31-én lejáró fordított áfafizetési rendszer engedélyezése nem kormányzati, hanem uniós hatáskörbe tartozik.

Ha az unó nem hosszabbítja meg ezt a lehetőséget, akkor azt fogják kérni a kormánytól, hogy csökkentse 5 százalékra az említett termékek áfáját – tette hozzá.

Mint mondta, a rendszer bevezetése előtt a jelenlegi 27 százalékos áfa azokat helyezte versenyelőnybe, akik feketén értékesítettek, ezt a helyzetet szüntette meg a fordított áfa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!