a fiatalság jövője

2018.04.26. 19:36

Az előtakarékosság javításra szorul

Az NN Biztosító felmérésében megkérdezett szülők 73 százaléka érezte fontosnak, hogy gyermeke továbbtanuljon, 81 százalékuk szerint a gyereknek minél hamarabb önállónak kellene lennie, viszont a szülőknek csupán 19 százaléka tesz félre ezekre a célokra - mondta Sztanó Imre, az NN Biztosító elnök-vezérigazgatója egy sajtóbeszélgetésen.

Elmondta: az online reprezentatív kutatás 3-14 év közötti gyermekeket nevelő szülők részvételével készült. A válaszadók kora 25-60 év között volt, a felmérést nem, korcsoport, iskolai végzettség, településtípus és régió szerint reprezentatívan végezték 2018 februárjában, a felmérést NN megbízásából az NRC készítette.

Sztanó Imre elmondta: a kutatásban részt vevők fele jelezte, hogy van olyan megtakarítása, amellyel kifejezetten a gyermekét szeretné támogatni. A felmérésben részt vevők ötöde nyilatkozott úgy, hogy a szülők mellett a nagyszülők is hozzájárulnak anyagilag unokáik jövőjéhez – tette hozzá.

Figyelemre méltóak azok a kockázatok is, amelyek a szülőket leginkább aggasztják a gyermekük jövője kapcsán: a makrogazdasági-társadalmi környezet kedvezőtlen alakulását a válaszadók 88 százaléka tartja kockázati tényezőnek, az átmeneti anyagi gondokat 86 százalékuk, a betegségek, balesetek 82 százalékuk szerint lehet veszélyes, és csupán 68 százalékuk jelölte meg a munkahely elvesztését kockázatos dolognak.

Sztanó Imre jelezte:

a szülők inkább a jelenben igyekeznek növelni a gyerekeik jövőbeni esélyeit azzal, hogy több időt töltenek velük, nevelik őket, ehhez képest a megtakarítás kissé háttérbe szorul.

Ötből négy szülő rendszeresen, heti szinten tanul gyermekével, különórákra vagy sportra a célcsoport valamivel kevesebb, mint kétharmada költ.

Hozzátette: bár a szülők tartanak az esetleges egészségi problémáktól, balesetektől,

a válaszadóknak csak 33 százaléka említette, hogy gyerekére/gyerekeire vonatkozóan van bármilyen, az állami vagy iskolai biztosításon túli védelme.

Az NN kutatása rávilágított arra, hogy jelentősen javítani kell a gyermekek jövőjének biztosítását célzó előtakarékosság helyzetén, és ezt felismeri a szülők többsége is, erre az ügyféligényre reagálva vezeti be a biztosító új termékét, az Életkapu programot – mondta az elnök-vezérigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!