Pénzügy

2021.09.14. 18:33

Elkezdődtek a 2022-es minimálbérrel kapcsolatos egyeztetések

Elindultak a 2022-es minimálbérrel és garantált bérminimummal kapcsolatos egyeztetések a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kedden az MTI-vel.

A közleményben Bodó Sándor, az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kifejtette,

a kormány a magyar emberek nemzeti konzultáción kifejtett véleményéhez igazodva a minimálbér összegének 200 ezer forintra emelését tervezi.

A cél, hogy a gazdasági növekedés eredményeiből még nagyobb mértékben részesüljenek a munkavállalók, a hazai bérszínvonal vírusválságban is töretlen növekedése tovább folytatódjék.

A nemzeti konzultációs kérdőívet kitöltők 94 százaléka értett egyet azzal, hogy a minimálbér összege 200 ezer forintra emelkedjen. Jelentős tehát a társadalmi igény a legkisebb keresetek további növelésére.

A bérek 2010 óta folyamatosan emelkednek, az akkori szinthez képest jóval több mint kétszeresére nőtt a minimálbér és a szakmunkás minimálbér összege is.

2021 nyarán minden korábbinál többen, 4,7 millióan dolgoztak Magyarországon, az év első felében 8,4 százalékkal nőtt a hazai átlagkereset. A járványhelyzetben a munkahelyeket és a fizetéseket is sikerült megvédeni – közölte Bodó Sándor.

A közlemény szerint a családi adókedvezménynek köszönhetően 2010 óta az egygyermekesek kereseteinek reálértéke több mint 67, a kétgyermekeseké 85, a háromgyermekeseké pedig 98 százalékkal nőtt. Ehhez képest a baloldali kormányok megelőző 8 évében a reálkeresetek mindössze 13,8 százalékkal növekedtek, és akkor még családi kedvezmény sem létezett.

A kormány célja, hogy a gazdasági növekedés eredményeit a pénztárcájukon is még inkább érezhessék a munkavállalók, a magasabb bérek kigazdálkodásában kész újabb könnyítésekkel segíteni a magyar vállalkozásokat.

A munkáltatói és munkavállalói érdekképviseletek vezetői, delegáltjai mellett Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is részt vett a fórumon. Az egyeztetések heteken belül folytatódnak a szociális partnerekkel – olvasható az ITM közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!