ITS World Congress

2021.10.12. 18:41

Magyarország is részt vesz az intelligens közlekedési rendszerek legnagyobb kiállításán

Első alkalommal jelenik meg Magyarország nemzeti standdal az intelligens közlekedési rendszerek és szolgáltatások területének legnagyobb szabású nemzetközi találkozóján, az ITS World Congress nevű konferencián és kiállításon – mondta Palkovics László kedden a hamburgi rendezvényen.

Az innovációs és technológiai miniszter az MTI-nek telefonon elmondta, hogy a nemzeti standon sok más mellett bemutatnak egy fejlesztést, amely a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya, a fejlesztésre épülő egyetemi kutatási projektek és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. együttműködése révén megteremti egy adott közlekedési helyzet „digitális ikerpárját”.

Amelyik szereplő – például jármű vagy ember – reagálni akar a helyzetre, a valóság digitális leképeződése révén be tud avatkozni a folyamatba és „megfelelő reakciót tud produkálni” – mondta a miniszter, kiemelve, hogy komoly az érdeklődés a fejlesztés iránt.

Az osztrák-magyar kétoldalú kutatási együttműködés keretében megvalósuló projekt egyik fő jellegzetessége, hogy a gyakorlatban is használják, így ezt a rendszert telepítik a Zalaegerszegre vezető M76-os autóúton.

Palkovics László elmondta, hogy

egy sor tárgyalást folytattak világcégekkel, részben a magyarországi együttműködési lehetőségekről, részben a „digitális iker” fejlesztésről.

Számos partner már régóta tevékenykedik Magyarországon – tette hozzá a miniszter, példaként említve a világ legnagyobb autóipari beszállítói közé tartozó ZF Friedrichshafen AG-t, amelynek magyarországi vállalata, a ZF Hungária Kft. Egerben működtet üzemet.

A hamburgi megbeszélés témája egy autonóm – vezető nélküli – busz forgalomba helyezése volt. A járművet a tervek szerint a zalaegerszegi városközpont és a ZalaZONE tesztpálya között használják majd a közösségi közlekedésben.

A busz „a környezetbe is illik, hiszen egy autonóm járműről van szó”, és forgalomba helyezésével „lehetőséget is teremtünk arra, hogy megnézzük, hogyan működik egy ilyen autóbusz valós forgalmi helyzetben”

– mondta Palkovics László.

Hozzátette, hogy kedden részt vesz egy pódiumbeszélgetésen is, amelynek témája az intelligens és az autonóm közlekedés jövője és politikai, jogszabály-alkotási támogatásának lehetőségei.

A hétfőn kezdődött ITS World Congress-re a szervezők 12 ezer szakmai látogatót várnak több mint száz országból.

Az ITS az angol Intelligent Transport Systems – magyarul intelligens közúti közlekedési rendszerek – kifejezés rövidítése. A péntekig tartó rendezvényen több mint kétszáz tanácskozást, pódiumbeszélgetést tartanak és bemutatnak 250 projektet és fejlesztést. A harmincezer négyzetméteres kiállítási területen négyszáznál is több vállalat, kutatóintézet és egyéb szervezet jelent meg. Önálló nemzeti standdal jelentkezett a többi között az Egyesült Királyság, Dél-Korea és Japán. Magyarországról külön standon mutatkozik be a járműkommunikációs (V2X) piacon tevékenykedő Commsignia Kft.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!