zöldáram

2018.06.25. 12:59

Megduplázódott a napelemek termelése

Tovább növekedett a megújuló energia hasznosítása tavaly, az élen továbbra is a biomassza áll, a legnagyobb növekedést viszont a napenergia produkálta.

Újszilvás, 2011. október 28. Egy szerelő az egyik napelem rögzítését ellenőrzi a próbaüzem megkezdése előtt az újszilvási naperőműben. A 400 kWp (kilowatt peak) névleges csúcsteljesítményű fotovoltaikus - azaz elektromos áramot termelő – naperőművet egy hónapos próbaüzem után kötik be a közösségi áramellátó rendszerbe. MTI Fotó: Kovács Tamás

A Világgazdaság cikke szerint tavaly Magyarországon az előző évinél körülbelül 14 százalékkal kevesebb villamos energiát termeltek a vízerőművek (0,81 petajoule-t) és 17 százalékkal többet a szélerőművek (2,84 petajoule-t) a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal primer energiamérlege szerint, de abban a megújuló alapú termelés további összetevőiről még nincsenek adatok.

Pedig a többi zöldforrás az előbbieknél nagyobb súlyú: az élen évek óta a szilárd biomassza alapú termelés áll, 2016-os nagysága 100,44 petajoule volt, majd a bioüzemanyagok következtek 17,18, illetve a geotermikus energia 5,2 petajoule-lal. Az erősorrend a biogázzal, a kommunális hulladék megújuló részével, majd a széllel és a napenergiával folytatódott.

Kiemelkedőek a naperőművek, amelyek bruttó termelése tavaly nagyjából megduplázódott, a súlyuk pedig 10 százalék fölé emelkedett a zöldáramtermelésen belül.Tovább növekedett a megújuló energia hasznosítása tavaly, az élen továbbra is a biomassza áll, a legnagyobb növekedést viszont a napenergia produkálta.

Borítókép: MTI Fotó/ Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!