Járvány

2021.03.31. 10:50

Növekedés várható a hitelfelvételekben

Bár a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt még nem lehet látni pontosan, hogy mikor térhet vissza emelkedő pályára a gazdaság, mikor tűnik el a bizonytalanság és az óvatosság a mindennapokból, a lakossági hitelezés, ezen belül a lakáshitelezés is növekvő pályán maradhat.

Ez részben köszönhető lesz a bérek várható növekedésének, az állami lakásprogram korábbi és új elemeinek, illetve az azokhoz tartozó kedvezményes konstrukcióknak, valamint az alacsony kamatkörnyezet ­miatt viszonylag olcsó piaci hiteleknek – írja a Magyar Nemzet a Money.hu elemzése alapján.

A hiteleket folyósító bankok erősödő keresletet várnak a lakossági termékek piacán, ha a járvány miatti bizonytalanság alábbhagy.

Várakozásaik szerint továbbra is fontos szerepet kapnak a támogatott konstrukciók, ahogy az elmúlt időszakban is. Arról azonban egyelőre még csak óvatos becsléseket sem tett közzé a szakportál, hogy 2021-ben milyen nagyságrendű kihelyezésekkel számolnak, mely konstrukciók esetén várnak népszerűséget, fokozódó keresletet a tavalyi visszafogottabb esztendő után.

Mint ismert, 2020-ban az új lakáshitelek szerződéses összege a korábbi években megszokott tempónál kisebb mértékben, 1,9 százalékkal, 928 mil­liárd forintra nőtt. A piaci feltételekkel elérhető lakáshitelek összege egy százalékkal, 778 milliárd forintra mérséklődött, miközben az államilag támogatott hiteleké 21 százalékkal, 145 mil­liárd forintra gyarapodott az azt megelőző évhez viszonyítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!