Megújuló energia

2017.12.16. 17:59

Olcsóbb lehet a naperőművek építése

Olcsóbb lehet egy kis teljesítményű naperőmű építése, miután eltörölték a rájuk kivetett földvédelmi járulékot – hívja fel a figyelmet a napelemes rendszerek telepítésével foglalkozó Optimum Solar.

Újszilvás, 2011. október 28. Egy szerelõ az egyik napelem rögzítését ellenõrzi a próbaüzem megkezdése elõtt az újszilvási naperõmûben. A 400 kWp (kilowatt peak) névleges csúcsteljesítményû fotovoltaikus - azaz elektromos áramot termelõ – naperõmûvet egy hónapos próbaüzem után kötik be a közösségi áramellátó rendszerbe. MTI Fotó: Kovács Tamás

A cég az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy a korábbi szabályozás szerint naperőművek létesítése esetén földvédelmi járulékot kellett fizetni, amelyet a termőföld aranykorona-értéke, illetve minősítési osztálya alapján állapítottak meg.

A Magyar Közlönyben nemrég megjelent törvénymódosítás szerint a járulékot eltörölték, amit Lugos Roland, az Optimum Solar ügyvezetője jó szakmai döntésnek tart.

A cég számítása szerint az intézkedésnek köszönhetően hektáronként 2-3 millió forinttal kerülhet kevesebbe a naperőművek létesítése. Mivel egy 0,5 megawatt (MW) teljesítményű kiserőmű területigénye körülbelül másfél hektár, így akár 3-4 millió forintot takaríthat meg a befektető – tették hozzá.

Az Optimum Solar várakozásai szerint a lendületes hazai naperőmű-építés folytatódik, ehhez hozzájárul a mostani törvénymódosítás.

Az Optimum Solar eddig közel 90 településen több mint 200 napelemes rendszert telepített, 2017-ben 20 darab 0,5 megawattos kiserőművet adott át. Az Optimum Solar értékesítésének nettó árbevétele 2016-ban 857,7 millió forint volt, idén 4,5 milliárd forint árbevételre számítanak.

Borítóképünkön egy szerelő egy napelem rögzítését ellenőrzi az újszilvási naperőműben. MTI Fotó: Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!