Versenyképesség

2017.10.16. 13:42

Parragh László: a bérmegállapodásnak a teljes magyar gazdaság a nyertese

Parragh László elmondta, hogy a minimálbér további 8 százalékkal, a szakmunkás bérminimum pedig további 12 százalékkal nő jövőre a tavalyi hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, hogy ezeket a kedvező adatokat a jól képzett munkaerő megtartása és visszacsábítása miatt tartja fontosnak.

Úgy vélte, továbbra is arra kell törekedni, hogy a bérek helyett a fogyasztást adóztassa a magyar állam. A járulékcsökkentésből származó többletforrást pedig a cégeknél kell hagyni, azért hogy azok technológiát fejlesszenek, új eszközöket vásárolhassanak, javítsák a versenyképességüket. Kiemelte, hogy mindenképpen a cégeknek kell eldönteniük, hogy mire használják a járulékcsökkentés miatt jövőre náluk maradó mintegy 240 milliárd forintnyi forrást.

Rámutatott arra, hogy a magyar gazdaság átlépett egy munkaintenzív gazdaságból egy technológiaintenzív gazdaságba. Ezt követi majd a tudásintenzív gazdasággá válás.

Hozzátette, hogy azok a cégek fognak igazán erősödni, amelyek elsődlegesen nem az emberi munkára építenek, hanem megpróbálnak technológiát fejleszteni, robotizálni, számítástechnikát alkalmazni, digitalizálni, az Ipar 4.0 programhoz kapcsolódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!