védelmi biztonság

2021.03.05. 12:48

Szijjártó: Közép-Európa és a Baltikum érdekei jórészt egybeesnek (videó)

Közép-Európa és a Baltikum érdekei számos ponton egybeesnek, és ennek a kihasználása most, a koronavírus-világjárvány idején még fontosabbá vált – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter lett hivatali kollégájával közösen tartott pénteki rigai sajtóértekezletén.

Riga, 2021. március 5. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) találkozója Edgars Rinkevics lett külügyminiszterrel (b) Rigában 2021. március 5-én. MTI/KKM

Forrás: MTI / KKM

Fotó: MTI Fotószerkesztőség/KKM

A két térségnek egyebek között a biztonsági és az energetikai érdekei közösek. Magyarországnak fontos, hogy hozzájáruljon a balti országok védelmi biztonságához. Ezért

jövőre, szeptember elejétől december végéig a magyar légierő fogja ellátni a baltiak légterének védelmét, mint ahogy történt ez 2019-ben, majd 2022 után 2025-ben is visszatérnek ide a magyar Gripenek és a magyar pilóták

- mondta a magyar miniszter.

„Ugyanígy fontos, és ezt mi Közép-Európában jól tudjuk, hogy a kontinens keleti felében biztonságban legyen az energiaellátás” – jelentette ki. Elmondta, egy magyar cég is részt vesz a lett energiavállalatok informatikai fejlesztésében, valamint a balti országok energiahálózatának összekötésében és közös energiapiacuk harmonizálásában. Fontos, hogy Közép-Európa és a Baltikum össze legyen kötve infrastrukturálisan, egyebek között gyorsvasúthálózataikkal, ami ha megtörténik majd, fontos fejlemény lesz a térségben – tette hozzá.

Aláhúzta, az Európai Unió előtt álló legfontosabb kihívásokkal kapcsolatban is egyetértés van Lettország és Magyarország között. Mindkettő bővítéspárti, és úgy gondolja, hogy az Európai Unió úgy tud erősebbé válni, ha tagjai száma növekszik. Fontos, hogy a Nyugat-Balkán irányába bővüljön az Európai Unió – szögezte le Szijjártó Péter.

Mindkét ország támogatja az úgynevezett keleti partnerség politikájának folytatását. Fontos, hogy szoros együttműködés jöjjön létre politikai és gazdasági tekintetben is az Európai Unió és keleti partnerei között – fejtette ki.

Közölte, az illegális migrációval kapcsolatban mindkét ország elutasítja, hogy az EU-ban kötelező letelepítési kvóták legyenek.

„Fontos, hogy meg tudjuk védeni a hazánkat, a kultúránkat, az identitásunkat. Brüsszel sajnos továbbra is bevándorláspárti politikát folytat, mi azonban elutasítjuk az illegális migránsok kötelező letelepítését, elutasítjuk a kvótákat, és ebben a kérdésben is együttműködünk Lettországgal”

- húzta alá a magyar diplomácia vezetője.

Edgars Rinkevics lett külügyminiszter arról számolt be, hogy számos kérdés napirendre került a találkozón. Egyeztettek a hamarosan következő soros magyar EU-elnökség célkitűzéseiről is például, amelyek elérésében Riga támogatni kívánja Budapestet.

Hangsúlyozta: a két ország idén ünnepli diplomáciai kapcsolatai fennállásának 100., valamint azok megújításának 30. évfordulóját, a világjárványt követően ennek megünneplésére is sort kell keríteni.

Rámutatott, hogy

Lettországnak Magyarország az egyik legfontosabb regionális gazdasági partnere, szoros a politikai párbeszéd, szilárd és fontos a védelmi együttműködés, illetve erősek a kétoldalú kulturális kötelékek is.

Hozzátette, szó volt az európai uniós politikáról is, s mindkét ország ellenzi az új mobilitási szabályokat, valamint a menedékkérők áthelyezésére szolgáló esetleges kötelező kvótákat.

Borítókép: a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) találkozója Edgars Rinkevics lett külügyminiszterrel (b) Rigában 2021. március 5-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!