Kamuprofilok

2018.07.16. 12:05

Versenyfelügyeleti eljárás egy online társkeresővel szemben

Vizsgálni kénytelenek, a szolgáltatás során milyen módon alkalmaz a vállalkozás által létrehozott, a valóságban nem létező felhasználókhoz tartozó profilokat.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított az online társkereső szolgáltatást nyújtó be2 S.á.r.l. (be2) ellen, a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt – közölte a hivatal hétfőn az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a GVH többek között

vizsgálja, hogy a www.be2.hu weboldal szolgáltatását valóban ingyenesen biztosítja-e vagy ahhoz csak korlátozott mértékben férhetnek hozzá a tagok, illetve azt, hogy az átlagos fogyasztó észlelheti-e a prémium előfizetés automatikus meghosszabbodására, valamint a meghosszabbított időtartam alatt fizetendő díjra vonatkozó tájékoztatást.

A GVH vizsgálja továbbá, hogy a szolgáltatás során milyen módon alkalmaz a vállalkozás általa létrehozott, a valóságban nem létező felhasználókhoz tartozó profilokat, illetve a fogyasztók megfelelő tájékoztatása mellett teszi-e ezt.

A hivatal ellenőrzi, hogy a be2 megalapozott információt ad-e tájékoztatásában a szolgáltatását igénybe vevők számáról, és, hogy az általános szolgáltatási feltételeket megfelelően jelenítette meg a fogyasztók számára.

A versenyfelügyeleti eljárás során ellenőrzik, hogy a be2 tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósít-e meg a szolgáltatásának igénybevételére vonatkozó szerződés felmondásával kapcsolatban többek között azzal, hogy míg a szolgáltatás igénybe vétele néhány kattintással lehetséges, a felmondásnak alaki követelményeknek kell megfelelnie. Példaként említették, hogy a szerződést a fogyasztó kizárólag úgy mondhatja fel érvényesen, ha postán vagy faxon külföldi címre, illetve faxszámra küld nyilatkozatot.

Emellett ellenőrzik, hogy a felmondás határidejére vonatkozó, egymástól eltérő kereskedelmi kommunikációk indokolatlan terhet rónak a fogyasztóra az információkeresést illetően, valamint, hogy a fogyasztó döntési alternatíváit kiegyensúlyozatlan módon jeleníti meg, például, a felhasználói profil törlésének lehetőségét a felkínált egyéb lehetőségektől elszakítva, máshol jeleníti meg.

A GVH közölte: a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a feltételezett jogsértést elkövette, az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárásra biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!