Bulvár-celeb

2021.11.11. 10:24

Újabb állapotfelmérős átveréssel próbálkoznak a csalók

Egymást figyelmeztetik az emberek az interneten: újra felbukkant egy korábbi lehúzós trükk. Egészségügyi állapotfelmérést ígérnek idős embereknek, majd hamis eredmények alapján, gyógyhatásúnak mondott termékeket, szolgáltatásokat adnak el nekik sok pénzért.

Forrás: Shutterstock / illusztráció

Fotó: Shutterstock

„Piti csalók megpróbálják átverni az időseket” – ilyen és ehhez hasonló figyelmeztetések jelentek meg a közösségi portálokon. A bejegyzések egy régi módszer újjáéledéséről szólnak: idős embereket hívnak egészségügyi állapotfelmérésre, majd az eredmény alapján gyógyhatásúnak beállított szereket vagy eszközöket kínálnak nekik megvételre és rá is beszélik őket – írja a Ripost.

Egyre több erről tanúskodó hozzászólás kering az interneten. Az egyik ilyen „szolgáltató” azzal védekezik, hogy „lejárató kampány áldozata a csapatunk ” – állt internetes oldaluk címlapján.

Újabb trükk vagy rágalmak?

A ripost7 felkereste a cég ügyvezetőjét és megkérdezték, milyen hazugságokat terjesztett róluk az időközben megszűnt Instagram-oldal. A férfi először az válaszolta, nem emlékszik, majd hosszas levelet írt a szerkesztőségnek. Ebben azt nehezményezi, hogy megsértették munkatársaik személyiségi jogait, amikor kitették a fotójukat azzal a megjegyzéssel, hogy becsapják az időseket. Azt azonban továbbra sem árulta el, milyen tényeket terjesztettek róluk hamisan. Miután a ripost7 megkereste a céget kérdéseivel, a „lejárató kampányról” szóló közleményüket törölték.

Fotó: Instagram / Ripost

Egy hasonló elven működő vállalkozás korábbi munkatársa egy videóban tett vallomást arról, hogy lelkifurdalása van korábbi tevékenysége miatt.

„Az elmúlt napokban rengeteg támadást kaptunk a múltunkkal kapcsolatban, amiben vannak igazságok… Megjelent rólunk, hogy nyugdíjasokat vertünk át. Van valóságalapja.

 

Egy olyan cégcsoportnál dolgoztunk, aminek olyan termékei vannak, ahol főként a nyugdíjasok a potenciális vevők. Gyakorlatilag itt nagyon jó pénzt kerestünk. Hogy nyugdíjasokat vertünk volna át? Én úgy gondolom, hogy ez erős. Hogy erkölcsösen viselkedtünk-e minden helyzetben? Úgy gondolom, hogy nem. Rengeteg olyan helyzet volt, amit már megbántunk utólag„ – mondta a videóban és azt is hozzátette, hogy több ezer ügyfelük volt.

Mindezek alapján úgy tűnik, hogy a nyugdíjasokat különböző egészségügyi termékek vásárlására rábíró vállalkozások továbbra is virágoznak. Mielőtt bármi ilyesmit megvesz, kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét!

Luxussal csábítják a fiatalokat az idősek átverésére

A Ripost olvasói arról számoltak be a lapnak, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta Budapesten egy újabb, a korábbihoz kísértetiesen hasonló cégháló épült fel, melynek csapatai – így hívják magukat – szintén nyugdíjasok állapotfelmérésére és gyógyhatásúnak mondott termékek eladására specializálta magát.

Sorra nyílnak a budapesti központok, amik jelképes összegű, akciós szűrő- vagy állapotfelmérő vizsgálatra hívják a 60 év felettieket. Meglátogattak egy ilyen helyet.

A vitrinekben olyan „egészségügyi termékek” sorakoznak, melyeknek a gyógyhatása nem bizonyított. A ripost7 megtudta: a termékek Kínából érkeznek márkajelzés nélkül, a fantázianév a forgalmazó magyarországi raktárában kerül a dobozokra.

A forgalmazó „partnerüzletekkel” dolgozik, honlapján pedig figyelmeztet: „A partnerüzletek nem orvosi rendelők, nem orvosi intézmények, nem klinikák és nem is kórházak, egészségügyi intézmények! Partner cégeknél kiskereskedelmi tevékenység folyik… A partnerüzlet területén több díjmentes testelemző (állapotfelmérő) teszt elérhető, de ezen tesztek nem helyettesítik az orvosi diagnózist...” Ezzel a felirattal akarják levédeni magukat.

Tetszetős szalonokban várják az időseket, de semmiféle orvosi háttere nincs az állapotfelméréseknek, az eredmények gyakran hamisak
Fotó: Ripost

 

 

A „partnerüzletek” több álláshirdetést is közzétettek, amelyek fiataloknak luxus munkakörnyezetet, teljesítmény alapú bérezést, heti kifizetést, folyamatos továbbképzéseket és motivált csapatot ígérnek. „Hogyan lettem rendőrből üzletember? Csatlakozz Magyarország legjobb üzletkötő csapatába!” – csábítanak.

A csalást bizonyítani kell

Ezek az idősek lehúzásából élő cégek azért tudnak jó ideig nagy hasznot húzni, mert nehéz bizonyítani, hogy csalást követnek el. Hiszen sem az állapotfelmérés, sem a termékek értékesítése nem bűn önmagában.

Az már azonban az, ha egy terméknek vagy eszköznek tudományosan nem bizonyított gyógyhatást tulajdonítanak és az is, ha az értékesítés során megtévesztik az ügyfelet, például indokolatlan félelmet keltenek benne, megalapozatlanul kóros elváltozást diagnosztizálnak nála csak azért, hogy megvásárolja a megoldásként kínált terméket.

Ezt mutatja az is, hogy a Szombathelyi Bíróság újratárgyalja annak az idősek átverésére szakosodott bűnszervezetnek az ügyét, amelyről korábban a Ripost hosszasan cikkezett. A 2018-as ügy vádlottai, az értékesítést végző alkalmazottak orvosnak adták ki magukat, fehér köpenyt és nyakukban sztetoszkópot viseltek. A banda 52 vádlottja mintegy 345 sértettet csapott be, nekik több mint 94 millió forintnyi kárt okozva. A szervezet országos működött, Szombathelyen, Pécsen, Miskolcon, Szegeden, Kecskeméten és Érden is voltak üzleteik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!