Krimi

2022.10.31. 06:32

Nagy a tét: újabb eljárás előtt áll a veronai busztragédia miatt elítélt sofőr

A szeptemberben Békéscsabán őrizetbe vett férfit az olasz bíróság tavaly októberben hat év börtönre ítélte, most arról kell dönteni, hol ülje le a büntetését.

Fotó: Archív / Bors

Szeptember közepén Békéscsabán őrizetbe vették a rendőrök, majd ideiglenes átadási letartóztatásba került a veronai buszbaleset sofőrje, V. János. Ő ült a volán mögött azon a buszon, ami 2017. január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében egy autópálya hídpillérének hajtott. A balesetben tizenheten haltak meg, egy személy pedig később, a kórházban vesztette életét. V. Jánost jogerősen hat évnyi börtönre ítélték.

Most a mandiner.hu arról számolt be, hogy az Igazságügyi Minisztérium  részletes tájékoztatása szerint a sofőr, az őrizetbe vételét követ napon tartott tárgyaláson nem járult hozzá, hogy átadják az olasz hatóságoknak, és azt kérte, hogy a szabadságvesztését Magyarországon tölthesse le.

Miután az olasz büntetőeljárásban V. János személyesen nem vett részt, a Fővárosi Törvényszék kiegészítő információkat kért a terhelt eljárási jogainak tiszteletben tartásáról az eljáró olasz hatóságtól. Az európai elfogatóparancs, az ítélet és a kért kiegészítő információ határidőben megérkezett – írta a portálnak a tárca.

A Fővárosi Törvényszék november 16-ra tűzött ki újabb tárgyalást, ahol a magyar állampolgárságú és lakcímű terhelt átadása megtagadható, és megindulhat a büntetés végrehajtásának átvételére irányuló eljárás. Ez a terhelt ideiglenes végrehajtási letartóztatásának elrendelésével kezdődik, ami egy hónapig tarthat. Ezen idő alatt kell majd megérkeznie a büntetés végrehajtás átvételére irányuló olasz kezdeményezésnek (tanúsítványnak). Ha ez megérkezik (akár később is) és a büntetés végrehajtása átvételre kerül, akkor  V. János a büntetést hazánkban tölti le.

Ha azonban a büntetés végrehajtásának átvételét megtagadják, akkor az európai elfogatóparancs végrehajtására irányuló eljárást kell lefolytatni. A minisztérium azt is hozzátette, hogy az említett tanúsítvány hiányában a férfit szabadon kell bocsátani - írja a beol.hu.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!