Tömegszerencsétlenség

2022.10.14. 16:24

Súlyos vonatbaleset Ikladnál: válságos állapotban a vezető, sokan megsérültek

Jelenleg is sokkos az állapota annak a mozdonynak a vezetője, amely egy trágyaszállító kamionnal ütközött ma délelőtt. A balesetben 21 ember sérült meg, öten súlyosan.

Forrás: Bors

Fotó: Móricz István

Rendőrök, tűzoltók, mentőkocsik és mentőhelikopterek lepték el péntek délelőtt a nyugodt kis település, Iklad egyik vasúti átjáróját, miután a Balassagyarmatról Aszódra tartó járat egy trágyát szállító teherkocsival ütközött. A helyiek közül többen is hallották, hogy a vonat vezetője vészfékezett - írja a Bors.

"Hallottuk, hogy kürtöl a vonat, nem is egyszer. Aztán pedig a csattanást. Iszonyatosan hangos volt" – mesélte lapunknak egy ikladi. Hozzátette, utána már csak a mentők szirénázására lettek figyelmesek, ekkor rohantak ki a helyszínre. Biber Anett, a MÁV szóvivője a Borsnak elmondta: a mozdonyt vezető sofőr betartott minden szabályt.

"A mozdonyvezető az utasításoknak megfelelően végezte a munkáját, betartva a járműre és a pályára engedélyezett sebességet, az ütközés ugyanis 45 kilométeres sebességnél történt" – mondta a szóvivő. 

Forrás: Police.hu

"Hogy volt-e idő vészfékeznie, egyelőre nem tudni. Ezt a balesetvizsgálat fogja később kideríteni, mert a sofőr beszorult a vezetőállásba, így nem tudtunk ez irányba kommunikálni vele, a katasztrófavédelem munkatársai szabadították ki, azonban súlyosan megsérült, ahogyan a vezető jegyvizsgáló és rajtuk kívül három utas"– sorolta. 

A vonaton 22-en utaztak, közülük 21-en megsérültek, öten súlyosan. A vonat pedig totálkáros lett.

"A járművet az elsődleges műszaki megállapítások alapján nem lehet megmenteni, valószínűleg selejtezni kell. Egy mozdony fogja eltávolítani a teherkocsitól, majd emelővel fogják visszatenni a vasúti pályára, és egy mozdonnyal fogják Balassagyarmatig vontatni" – magyarázta a szóvivő. "A kár hatalmas, több tízmillió forint nagyságrendű"– tette hozzá.

A súlyos sérülteket a helyszínről mentőhelikopter vitte kórházba, a mozdonyt vezető férfi pedig sokkos állapotban van. 

Az Országos Mentőszolgálat azt közölte, hogy hatalmas erőket mozgósítottak a balesethez: "A helyszínre a Központi Mentésirányítás azonnal 8 földi egységet és egy mentőhelikoptert is riasztott. A perceken belül helyszínre érkező mentőerők 15 könnyebb és 5 súlyosabb sérültet láttak el és szállítottak kórházba". 

Egyelőre nem tisztázott, pontosan mi okozta a balesetet, a lap információi szerint a teherautót vezető férfi megbízható és óvatos sofőr volt, aki már hosszú évek óta vezet kamiont, emellett a pályán, bár jelzőlámpa nincs, de andráskereszttel jelölik az átjárót.

"Emellett még az út is belátható, így érthetetlen, mi történt. Talán a nagyon fás és bokros részről hajtott a sínekre, és nem vette észre a szerelvényt" – vélekedett egy helybeli.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában