Figyelmeztetés

2023.04.19. 19:05

Pofátlan trükkel rabolják ki az időseket a bankautomatáknál

Ha valami gyanús történik, vegye komolyan!

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Miguel AF

Továbbra sem muszáj internetes bűnözésre adniuk a fejüket a csalóknak ahhoz, hogy eredményesek legyenek. Az elmúlt időszakban egy új módszer terjed, amivel kirámolják a bankszámlákat.

A csalást elkövetők jellemzően 2–4 fős csoportokban dolgoznak és időseket vesznek célba, csaliként kevésbé feltűnő módon készpénzt helyeznek el az automaták mellett, mintha odahullott volna a bankjegy. Megvárják egy ígéretesnek tűnő áldozat felbukkanását, kilesik a PIN-kódját a pénzfelvételkor, majd a bankkártyájának kihúzása előtt látszólag segítőkészen szólnak neki, hogy elejtette a pénzét.

Ha lehajol az áldozat a csali készpénzért, akkor egy villámgyorsan dolgozó rabló kirántja a bankkártyáját az ATM-ből, időnként még azonos grafikájú másikat is tesz a helyére, majd a körülményektől függően a banda többé vagy kevésbé látványosan távozik a tett helyszínéről – írja a lifehacker oldal nyomán az Origo.

Ezután a kilesett PIN-kóddal egy másik automatánál már szedik is le a pénzt.

A csalók jó eséllyel több okból választanak idős áldozatokat: a lassabb és nehezebb mozgásuk miatt, az idősek sokkal ritkábban használnak mobilbankos alkalmazásokat, amivel pillanatok alatt letilthatóak a bankkártyák, illetve ritkábban rendelkeznek olyan alkalmazásokkal, amivel azonnal kiderül a lopás.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!