Milliárdok a csöppségeknek

2022.02.11. 11:31

Előrelátó somogyi családban kötvény is kell a babák mellé

Harminckét százalékkal emelkedett a babakötvények száma Somogyban az egy évvel ezelőtti állományhoz képest. A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint a megyében jelenleg közel hétezer babakötvény van már, 2,9 milliárd forint értékben.

Góz Lilla

Fotó: LANG ROBERT

Koroknai-Kardos Beáta jelenleg gyesen van, két kisfiát neveli otthon. Misi hároméves, Soma pedig kilenc hónapos. Mindkét gyermeküknek a születésük után igényeltek babakötvényt. 

– Számunkra rendkívül motiváló volt, hogy a számlanyitáskor az állam biztosít minden gyermek számára 42 500 forintot, de emellett természetesen havi rendszerességgel mi is töltünk fel kisebb-nagyobb összegeket a számlára, amíg gyermekeink nem lesznek 18 évesek – mondta el a magyaregresi édesanya. – Jól tudjuk, hogy az önálló életük elkezdéséhez minden forintra szükségük lesz. 

A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint jelenleg a közel 7 ezer Somogy megyei kincstári Start-számlán 2,9 milliárd forint összegű Babakötvényt tartanak nyilván, ami az egy évvel ezelőtti állományhoz képest mintegy 32 százalékos növekedést jelent. 

A babakötvény vásárlásának feltétele a Start-számla megnyitása, melyet a gyermek születésének napjától minden 18. életévét be nem töltött magyar gyermek részére kezdeményezhet a szülő, törvényes képviselő vagy a közeli hozzátartozó. Egyszerű elindítani, hiszen a számlanyitás történhet személyesen a kincstár bármelyik ügyfélszolgálatán, de személyes megjelenés nélkül online, ügyfélkapun át ugyanígy lehetséges. A megnyitott Start-számlán jóváírásra kerül a Magyar Államtól kapott 42 500 forintos életkezdési támogatás, melyre a 2005. január 31. után született belföldön élő, és a 2017. június 30-át követően született, külföldön élő magyar gyermekek egyaránt jogosultak. A számlanyitáshoz mindössze a személyazonosságot igazoló okiratok, valamint az adóazonosítójel-kártya vagy az arról szóló igazolás szükséges. Somogy megyében Kaposváron, Fonyódon és Siófokon van lehetőség személyes ügyintézés keretében Start-számlát nyitni. A számlanyitást követően bármikor lehet pénzt utalni a Start-számlára, bármekkora összegben. 

A babakötvény egyébként adó-járulék-illetékmentes és idén januártól dupla állami támogatás jár a befizetések után. Kamata minden eddiginél magasabbra, 8,1 százalékra emelkedett idén február 1-től. 

 

Nyerhetünk a befizetéssel 

Országosan mintegy 273 ezer aktív Start-számlát tartanak nyilván, melyeken a babakötvényben tartott megtakarítás összege 157 milliárd forint. 

A Magyar Államkincstár az idén számlanyitási- és állománynövelő nyereményjátékot indított. A játék február 1-én kezdődött és március 31-ig tart. Azok közül, akik értékpapírszámlát vagy kincstári Start-számlát nyitnak és legalább százezer forint értékben állampapírt vásárolnak, az április 19-ei sorsoláson huszonöten százezer forint értékű, ötvenen pedig ötvenezer forint értékű névre szóló utalványt nyerhetnek, melyet forint alapú állampapír vásárlásra fordíthatnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!