Baranya aranya

2017.08.04. 14:33

Csaknem hetven program az ormánsági Bőköz Fesztiválon

Mintegy hetven kulturális programmal várja látogatóit a második Bőköz Fesztivál, amelyet augusztus 25. és 27. között rendeznek meg a dél-baranyai Kémes, Szaporca és Tésenfa településeken – hangzott el az esemény pénteki sajtótájékoztatóján Pécsett.

A kezdeményezés az ormánsági tájegység kulturális értékeire, építészeti kincseire, népművészetére és gasztronómiájára hívja fel a figyelmet – idézték fel a szervezők. Márta István zeneszerző, a fesztivál igazgatója elmondta: idei díszvendégük Ormánság szülötte, a decemberben 70. életévébe lépő Szatyor Győző szobrászművész, akinek három kiállítása is nyílik a fesztiválon a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) közreműködésével.

Koncertek

A szervezők 27 egyedi helyszínen – köztük a szaporcai Ős-dráva Látogatóközpontban is – várják a résztvevőket. A kiemelt helyszíneken kívül további három kistelepülésen – Kóróson, Drávacsepelyen és Drávacsehiben – is lesz egy-egy rövid, „hídteremtő” komolyzenei koncert – közölték. A fellépők között lesz mások mellett Varnus Xavér, a Boban Markovic Orkestar, a Besh o'droM, Szirtes Edina Mókus, a Hagyományok Háza vendégei, a Kaláka, a Szélkiáltó együttes és Pápai Joci zenekarával.

A kémesi jazzudvarban fiatal muzsikusok kiállítással, koncertekkel és jazzszekérrel várják a közönséget. A fővárosi Nemzeti Színház ifjú művészei – Vidnyánszky Attila rendezésében – különleges, természeti helyszínen adják elő a János vitézt. A templomokba a Filharmónia Magyarország szervez hangversenyeket, Érdi Tamás zongoraművész pedig éjszakai koncertet ad. A fesztivál vendége lesz a Bartók Béla Férfikar, a Pécsi Református Kollégium Vegyeskara és a Kapolcska Fúvós Kamarazenekar, valamint a kalotaszegi Mákófalváról érkező református kórus is.

Tárlatok

A szervezők hozzátették: kiállítással és folyamatos vetítéssel költözik Szaporcára a Cseh Tamás Archívum. Szurdi Éva kerámiái, Tóth György újraértelmezett falusi tárgyai és Cseh András kültéri installációi mellett a fesztivál alatt mindennap más településen jár a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Arany200 vándorbusza.

Gyerekprogramok

A gyerekek szórakoztatásáról a pécsi Bóbita Bábszínház, a Levendula Játszóudvar és a Karzat Színház játékudvarai, a Magyar Társasjátékos Egyesület és Krizsán Edit nemzetközi sakknagymester interaktív foglalkozásai gondoskodnak.

„Ormánság kincseire, értékeire alkotói életet építettem” – fogalmazott Szatyor Győző az eseményen. A budapesti Vigadóban év végi életmű-kiállítására készülő szobrászművész beszámolt arról is, hogy a reformáció 500. évfordulójára Baranya valamennyi – összesen 112 – református temploma számára készít úgynevezett királykazettákat. A már elkészült csaknem száz, bibliai igéket, illetve a református egyház által használt szimbólumokat is magába foglaló alkotásokból mintegy harmincat a kémesi templomban láthat a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!