Húzd rá!

2017.08.12. 14:34

Csütörtökön kezdődik a Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválja Gyulán

Törökországból, Szerbiából, Montenegróból és Horvátországból is érkeznek fellépők a tizenharmadik Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiváljára, amelyet augusztus 17. és 20. között rendeznek meg Gyulán.

A fesztivált szervező Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum tájékoztatása szerint a külföldi csoportok mellett érkeznek határon túli magyar néptáncosok Pozsonyból, Bácskossuthfalváról és Kikindáról is, emellett gyulai, püspökladányi, üllési, mezőberényi, debreceni és mezőkövesdi fellépők is szórakoztatják majd a közönséget. A talpalávalót mások mellett a Magyarpalatkai Banda, a Rajecky Szimpatikusok, valamint Pál István „Szalonna” és bandája szolgáltatja.

A folklórfesztivál programjának középpontjában idén a mezőségi tájegység áll, míg tavaly Kalotaszeg, előtte pedig a Küküllő mente volt fókuszban. Immár hagyomány, hogy a résztvevők közös műsorral készülnek, a zárógálán egyszerre mintegy 200 táncos ropja a színpadon. Ezt az előadást két mezőségi hagyományőrző énekes, Takács Anna és Takács Piroska fellépése koronázza meg.

Esténként táncházakat szerveznek, amelyen a Gyulához sok szálon kötődő, négy éve elhunyt Halmos Béla lánya, Halmos Kata énekel majd. A prímás-népzenekutatóról az Almásy-kastélyban egy portréfilmet is levetítenek.

A négynapos fesztivált hivatalosan zenés, táncos felvonulás nyitja pénteken délután, lesz borest, mezőségi táncoktatás, a gyerekeknek népi kézműves játszóház és bábelőadás, augusztus 20-án pedig az ünnepi szentmisén is közreműködnek a fesztiválon résztvevő táncegyüttesek. A rendezvényt ünnepi tűzijáték zárja.

(Borítóképünkön török táncosok az egyik korábbi fesztiválon. Fotó: MTI / Lehoczky Péter)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!