Élő klasszikus

2017.09.28. 13:08

Megnyílt Korniss Péter fotókiállítása a nemzeti galériában

A kortárs fotográfia egyik legnagyobbjaként méltatták Korniss Pétert az idén nyolcvan éves alkotó Folyamatos emlékezet című életmű-kiállításának csütörtöki megnyitóján a Magyar Nemzeti Galériában (MNG).

Korniss Péter az első Kossuth-díjas magyar fotográfus, a nemzet művésze, Pulitzer-emlékdíjas, Prima Primissima-díjas művész, korábban a World Press Photo nemzetközi zsűrijének tagja – említett néhányat a fotográfus elismerései közül a tárlat megnyitóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence hozzátette, a Korniss Péter eddigi öt évtizedes munkásságát bemutató tárlatot végigjárva a látogató szinte más emberként jön ki. Mint hangsúlyozta, Korniss Péter életművében fontos szerepe van az érzelemnek, a művész ezt ráadásul egy univerzális formanyelven tudja megmutatni.

Baán László, a Nemzeti Galéria főigazgatója kiemelte, hogy Korniss Péter személyében egy olyan művészt köszöntenek 80. születésnapja alkalmából a Nemzeti Galériában, aki művészete és embersége alapján is kortársaink legkiválóbbjai közé tartozik. Bartis Attila író, fotográfus hangsúlyozta, hogy a fotográfia legnagyobbjai között számon tartott Korniss Pétert „az első munkáitól kezdve nem tudta félvállról venni senki, és nem véletlenül”. Az elmúlt ötven évben általa elvégzett munka a legkevésbé sem megszállottságra, hanem tudatosságra, sőt szeretetre vall – méltatta a fotográfust.

Mint megjegyezte, mára felmérhetetlen mennyiségű kép árasztja el a világot, mégsem lett több fotóművész. Olyat ugyanis csak kevesen tudnak, mint Korniss Péter, aki arra is képes, hogy fotográfiáival előhívjon egy évtizedek óta bennünk lappangó látens képet – mondta Bartis Attila.

Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója, a kiállítás egyik kurátora hangsúlyozta, hogy Korniss Péter a kortárs magyar fotográfia egyik meghatározó alkotója, aki nem csupán fotográfiai sorozatokban, hanem társadalmi folyamatokban gondolkodik.

A kiállítás öt részre bontva tekinti át az életművet: az első egység a hagyományos paraszti világot ábrázoló, hatvanas-hetvenes években készült alkotásokat mutatja be. Ezt követően Korniss Péter érdeklődése az ingázó munkások felé fordult; A vendégmunkás című sorozata a második szekcióban látható.

A következő egység a globalizáció megjelenésének idejét járja körül, majd a negyedik szekció a 2000-es években készült Betlehemesek című sorozatot vonultatja fel: a fotográfust itt elsősorban a hagyomány és a jelen egymásra hatása foglalkoztatta.

A Nemzeti Galéria kiállítására készült, legfrissebb sorozat a Budapesten munkát vállaló erdélyi asszonyokkal foglalkozik – tette hozzá a kurátor.

A tárlathoz kapcsolódva a MOL vállalat és a Nemzeti Galéria Úton címmel online fotópályázatot hirdetett.

A Baki Péter és Jerger Krisztina által rendezett kiállítás 2018. január 7-ig látogatható a Nemzeti Galéria C épületében. A tárlatról és az annak előkészületeiről szóló, az alkotókat és Korniss Pétert is megszólaltató videót itt tudja megtekinteni, ha van három perce:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!