Északi fény

2017.09.13. 23:11

Premier előtt is levetítik Mészáros Márta új filmjét

Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska főszereplésével készült Mészáros Márta legújabb, Aurora Borealis – Északi fény című alkotása. A filmet szeptember 25-én premier előtt is levetítik az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol ezt követően közönségtalálkozót is tartanak a rendezővel.

Mészáros Márta 26. alkotása október 19-én kerül a mozikba, de kivételes lehetőség, hogy az Uránia Nemzeti Filmszínházban szeptember 25-én 19 órakor premier előtt már megtekinthető – közölték a film kommunikációjával megbízottak az MTI-vel.

A vetítés után a közönség beszélgethet a nemzetközileg is elismert, Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas és Arany Medve-díjas, 86 éves forgatókönyvíró-rendezővel pályájáról és a film alkotásának folyamatáról.

Az Aurora Borealis – Északi fény két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet, amely anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja. A Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga (Tóth Ildikó) idős anyja, Mária (Törőcsik Mari) váratlanul kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. Az egyre szenvedélyesebb kutatás az 1950-es évek háború utáni Európájába vezeti vissza, ahol útja végén ő maga áll: egy olyan ember, akit korábban nem ismert.

A film szokatlan helyzetekben, női érzékenységgel beszél az identitásválságból adódó drámai helyzetekről, a széttöredezett Európa háborúi okozta, soha nem gyógyuló sebekről, az elmúlásról, valamint a hazugságok és elhallgatások leleplezésének felszabadító erejéről.

 „Egész életemben ezek a témák érdekeltek, ezekről forgattam filmet: hazugságról, árulásról, születésről, családról, szeretetről. Engem az fogott meg a legjobban, hogy egy mai, 'átlagos' család feszültségei, boldogtalansága is az évtizedekkel ezelőtti és soha be nem vallott bűnökre vezethető vissza. Szinte minden családban vannak sötét titkok, elhallgatott bűnök, amelyek több generáció életét is tönkre tudják tenni”

- vallja Mészáros Márta.

Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska mellett szerepel a filmben a lengyel Leslaw Zurek és Ewa Telega, a spanyol Antonio de la Torre, az osztrák Hary Prinz, valamint Wunderlich József, Cserhalmi György, Fekete Ernő, Bereczki Zoltán, Monori Lili és Czinkóczi Zsuzsa is. A forgatókönyvet Mészáros Márta, Pataki Éva és Jancsó Zoltán közösen jegyzi. A film operatőre Piotr Sobocinski jr., producere Major István, társ-producere Gül Togay.

Borítókép: Youtube / Aurora Borealis – Északi fény előzetes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!