Rock és vonósnégyes

2017.10.03. 14:11

Bartók előtt tiszteleg lemezével a Mini Acoustic World

Bartók On Rock címmel a világhírű zeneszerző előtt tiszteleg most megjelent koncertlemezén a Mini Acoustic World.

Török Ádám két esztendeje működő, vonósnégyessel megtámogatott formációja október 14-én Budakalászon mutatja be az anyagot.

„Kevés olyan produkció létezik a világban, amely Bartók egyes műveinek egyszerre rockos, akusztikus és világzenei átiratát mutatja be. A lemez és a műsor ránt komoly nemzetközi érdeklődés mutatkozik, jövőre külföldi turné is elképzelhető” -

mondta Török Ádám fuvolás, énekes a keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Hozzáfűzte, hogy a 2015-ben indult Mini Acoustic Worlddel már felléptek a miskolci operafesztiválon is.

A GrundRecords által gondozott lemezt idén áprilisban egy biatorbágyi koncerten rögzítették, szerepelnek rajta a Mini együttes évtizedekkel ezelőtt született, Papp Gyula billentyűs és Török Ádám által írt dalok újragondolt változatai is. Az album karácsony előtt dupla vinyl formátumban is megjelenik.

A Mini Acoustic Worldben Török Ádám és Papp Gyula mellett a Mini együttes aranykorszakának tartott, 1971 és 1973 közötti éveiből Nagy István basszusgitáros is játszik, mellettük Tóth Dénes dobol, és közreműködik a Heroines vonósnégyes, amelyben Kézdy Luca és Kalmus Boglárka hegedül, Kakuszi Panna brácsázik, Pribay Valéria pedig csellózik.

A Bartók On Rock című lemezen Bartók művei közül az Este a székelyeknél, az Első román tánc és a Rondók átdolgozásának koncertfelvétele hallható, az anyag bónusz felvétele az Allegro Barbaro, amelyet stúdióban rögzítettek.

„Amikor a hetvenes évek legelején elkészítettem az Este a székelyeknél és az Első román tánc átiratát, akkor csinálta meg az Allegro Barbaróét az Emerson, Lake & Palmer. A mi mostani verziónk nemcsak Bartók, hanem a közelmúltban elhunyt Keith Emerson és Kocsis Zoltán emléke előtt is tiszteleg, Zolival együtt jártam a konzervatóriumba”

- idézte fel Papp Gyula a sajtótájékoztatón.

Mint elmondta, 18 éves volt, amikor a Mini együttesbe került. A friss lemezen hallgató a Mini által évtizedekkel ezelőtt sikerre vitt Kereszteslovag, a Sirályok az éjféli napon, az Egy halványkék gondolattól ne félj!, valamint a Visszatérés a városba is. Már az ős-Mini 2011-es újjáalakulása után íródott az Emlékút a balladafolyón. A lemezt október 14-én a budakalászi Kós Károly Művelődési Házban mutatják be.

Az MTI kérdésére Papp Gyula kitért arra, hogy a Minivel 1973-ban a Magyar Rádió 6-os stúdiójában rögzítették az Este a székelyeknélt, de azt nem engedélyezték.

„Utólag derült ki számunkra, hogy a felvételt felszabdalták, végül semmilyen formában nem maradt fenn. Az évtizedek során folyamatosan beleütköztünk a Bartók-örökös ellenállásába, nem engedélyezték, hogy lemezre vegyük, így csak különböző trükkökkel, például más címmel tudtuk előadni”.

Papp Gyula szerint a Bartók-átdolgozásokkal talán azokhoz a néprétegekhez is sikerült eljuttatni a zeneszerző csodálatos műveit, amelyek nem hallgatnak klasszikus zenét. Hozzátette, hogy ezek Bartók-művek igazi slágerek.

Török Ádám szólt arról, hogy 2018. január 27-én a fővárosi Gödör Klubban 70/50 címmel nagyszabású koncerttel ünnepli saját 70., illetve pályafutása 50. születésnapját. Az eseményen a Mini mellett vendégként fellép mások mellett Németh Alajos, Tátrai Tibor és Závodi János is.

Az ős-Minit, amelyben Török Ádám, Papp Gyula és Nagy István mellett Németh „Nemecsek” Tamás dobolt, számos hazai rockszakíró minden idők legjobb magyar együttesének tartja.

Borítókép: Youtube

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!